Procedura de înregistrare pentru micii producători și pensiunile turistice urmează să fie simplificată. Un proiect adoptat de Parlament în prima lectură prevede optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică, transmite IPN.
Noile prevederi se referă la pensiunile turistice și agroturistice cu servicii de pregătire și servire a mesei. Astfel, acestea vor putea să producă vin din materia primă proprie, iar vinul va putea fi servit sau comercializat direct consumatorilor.
Printre prevederile proiectului de lege se regăsesc excluderea certificatului de inofensivitate (la export sau reexport) pentru produsele alimentare, inclusiv cele ambalate; simplificarea procedurii de eliberare a autorizației sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport; reducerea frecvenței prelevării de probe adaptată specificului și dimensiunii întreprinderii, cu condiția ca siguranța produselor alimentare să nu fie compromisă etc.
Modificările operate vin să îmbunătățească cerințele de igienă față de echipamentele, mijloacele de transport sau containerele utilizate pentru recoltarea, transportul sau depozitarea produselor alimentare primare. Se propune autorizarea sanitar-veterinară obligatorie a halelor și a pavilioanelor pentru comercializarea produselor alimentare de origine animală. De asemenea, sunt prevăzute noi reglementări privind retragerea sau rechemarea produselor alimentare neconforme sau nesigure plasate pe piață.
Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală.