Anual, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, 250 de persoane sunt lipsite de capacitatea de exerciţiu pe motive de deficienţă mentală, la solicitarea rudelor care doresc să le plaseze în instituţiile rezidenţiale. Directorul executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că orice persoană poate fi declarată incapabilă la insistenţa rudelor şi tot numai ele pot cere restabilirea capacităţii de exerciţiu, ceea ce reprezintă un abuz, transmite IPN.
În opinia specialiştilor Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, articolul 24 al Codului Civil, care prevede acordarea protecţiei persoanelor cu dizabilităţi care nu-şi pot dirija acţiunile pe motiv de boală psihică, este izvorul cauzelor de încălcare a drepturilor acestor persoane.
„Statul a instituit un mecanism de lipsire a persoanei fizice de capacitatea sa juridică, dar nu a asigurat un mecanism ca aceasta să-şi poată redobândi această acţiune individual. Astfel, în cazul în care cererea de redobândire a acţiunii juridice a fost depusă în instanţa de judecată de către o persoană declarată incapabilă mintal, aceasta este scoasă de pe rol şi nu poate fi examinată”, a menţionat Vitalie Meşter.
Legea stabileşte un cerc restrâns de persoane care pot depune cererea de declarare a incapacităţii persoanei şi tot ele pot cere anularea acesteia. Specialiştii susţin că este un abuz pentru că în cazul în care cel puţin o persoană din cele indicate este interesată ca persoana să fie declarată incapabilă să gestioneze individual bunurile personale, atunci niciodată persoana care a fost declarată incapabilă nu poate să-şi redobândească această capacitate.
Un abuz este constatat şi în procedura de divorţ cu o persoană declarată incapabilă. Căsătoria cu aceasta poate fi desfăcută la cererea tutorelui, fără consinţământul persoanei cu dizabilitate, notează Vitalie Meşter. Şi în Legea cu privire la ONG-uri există lacune care duc la discriminarea persoanelor cu dizabilităţi, acestea neputând fi fondatori sau conducători ai unei organizaţii neguvernamentale.
Un raport al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi arată că în jur de 15% din persoanele declarate incapabile şi plasate în internatele psihoneurologice din ţară ar putea locui în comunitate dacă ar exista un serviciu de suport. O recomandare a centrului ţine de modificarea sistemului de lipsire a persoanei de capacitatea de exerciţiu, în corespundere cu prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi.