Problemele localităților rămân în continuare în umbră, primari

Deși a devenit o tradiție întâlnirile primarilor cu premierii, fie la început de mandat al primarilor, fie al premierilor, problemele localităților care sunt vociferate de fiecare dată la asemenea întrevederi, rămân în continuare în umbra așteptărilor. Opinii în acest sens au fost exprimate de către aleși locali în cadrul unui dialog cu premierul Ion Chicu cu toți primarii din țară, transmite IPN.

Nicolae Tudoreanu este primar al satului Feștelița, Ștefan Vodă, deja al cincilea mandat. Edilul afirmă că toate reformele care sunt făcute în domeniul administrației publice locale sunt făcute cu jumătate de măsură. Nicio reformă nu a fost dusă la bun sfârșit. „Cele mai importante probleme sunt legate de veniturile proprii ale autorităților publice locale, care nu au fost schimbate din 1999. Cotele și procedurile de aplicare sunt învechite, stabilite în Codul fiscal elaborat cu 20 de ani în urmă. Toate lucrurile sunt schimbătoare, numai tot ce ține de administrația publică locală a rămas la situația anului1999”, a spus Nicolae Tudoreanu.

Potrivit lui Constantin Cojocaru, primar al municipiului Edineţ la al patrulea mandat, de fiecare dată întrunirile de acest gen cu premierii s-au devenit a fi de informare și mai puțin de luare de atitudine și poziții. Edilul susține că primarii au nevoie doar să le fie dezlegate mâinile, pentru că pot rezolva și singuri problemele localităților. „Trebuie să insistăm pe descentralizarea fondurilor care sunt foarte politizate. Primarii încă rămân a fi foarte dependenți politic, întrucât activăm într-un sistem destul de politizat și centralizat. Atunci când vom face descentralizarea până la capăt, inclusiv pe fondurile de dezvoltare regională, ecologic, al drumurilor etc, atunci lucrurile vor merge altfel”, a spus Constantin Cojocaru.

Ion Dolganiuc, care este de 12 ani primar de Colibași, Cahul, spune că prima problemă a primarilor de astăzi este numărul de specialiști angajați în administrația publică locală. Salariul este unul care lasă de dorit, nu permite să fie angajați tineri specialiști, profesioniști sau păstrați cei deja formați. „Administrațiile locale, la veniturile pe care le au, nu pot face față problemelor. Este necesar ca administrațiile locale să aibă capacitatea de a avea venituri suplimentare. Problemele vociferate nu înseamnă că sunt și soluționate. Este important ca guvernarea, de această dată, să înțeleagă că, de fapt, administrația publică locală și cea centrală sunt în aceeași corabie”, a spus Ion Dolganiuc.

Premierul Ion Chicu a menționat în deschiderea ședinței că întâlnirea este un punct de pornire pentru stabilirea unui dialog constructiv între autoritățile publice locale și centrale. Primul ministru afirmă că fără o conjugare a eforturilor a acestor două niveluri de administrare lucrurile nu au cum să se schimbe spre bine. „Dacă împreună ne concentrăm pe soluționarea problemelor cetățenilor și dacă mai excludem politica din dialogul nostru, lucrurile se vor schimba spre bine”, a spus premierul.

În Republica Moldova sunt aproape 900 de primari.

  • Ion Chicu despre dialogul cu primarii
  •     0
  • Nicolae Tudoreanu despre dialogul cu premierul
  •     0
  • Constantin Cojocaru despre problemele primarilor
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.