Problemele ce dezbină societatea moldovenească au fost expuse prin caricaturi

Zece studenţi ai Facultăţii de Arte Plastice de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice au elaborat peste 20 de caricaturi în cadrul proiectului„Problemele societăţii dezbinate. Reflectate prin caricatură”, lansat la iniţiativa Ambasadei Germaniei în Republica Moldova. Proiectul a devenit o punte pentru tinerii caricaturişti prin care aceştia au putut să-şi expună viziunea asupra problemelor ce dezbină societatea moldovenească, transmite IPN.

Ambasadoarea Republicii Federale Germane în Republica Moldova, Ulrike Knotz a declarat la inaugurarea expoziţiei că împreună cu colegii săi de la Ambasadă s-au gândit că diversitatea etnică din Republica Moldova este o temă minunată pentru caricatură. „Am observat că în dezbaterile politice, iar aici sunt o mulţime, diversitatea lingvistică şi etnică sunt percepute ca o povară. De fapt, această diversitate, reprezintă în realitate o bogăţie, un potenţial care trebuie să fie abordat, utilizat inteligent şi utilizat în binele tuturor. Mă bucur că proiectul nostru a adus rezultate atât de bune şi sugestive”, a menţionat diplomatul german.

Aceasta a subliniat că doar omul are capacitatea de a râde, iar această capacitate a sa este legată de inteligenţă, de posibilitatea de a vedea realitatea din diverse unghiuri, de a pune sub semnul întrebării lumea şi pe sine însuşi. „Caricatura este arta râsului. Dacă aceasta este reuşită, ea face din observator poate nu un om mai bun, însă poate unul mai critic, mai creativ şi suveran”, a adăugat Ulrike Knotz.

Caricaturistul Alex Dimitrov a menţionat că tematica expoziţiei a fost una delicată, dar studenţii care au participat şi care sunt de diferite naţionalităţi, au dat dovadă de tact etic şi politic, de înţelepciune şi nu s-au produs scindări. „Deşi tema era una a societăţii dezbinate, această tematică ne-a unit. Studenţii s-au împrietenit, iar caricatura a servit nu pretext de dezbinare, dar un pod de a uni aceşti studenţi”, a notat caricaturistul.

Potrivit lui Pavel Obreja, autorul a două lucrări expuse, caricaturile sunt un mod foarte bun de a reda o problemă prin zâmbet. „Cu toate că sunt lucruri incompatibile, dar problema poate fi rezolvată prin zâmbet.”, a spus studentul. Acesta a abordat problema lingvistică a minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova şi nu cunosc limba de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.