Problemele agricultorilor, discutate într-o conferință organizată cu suportul UE

În Moldova peste 54% din populație locuiește în mediul rural, ceea ce face Ministerul Agriculturii să depune eforturi mai mari pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în mediul rural şi pentru îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare a afacerilor agricultorilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde de către Iurie Uşurelu, viceministru al agriculturii, şi de reprezentanți ai UE, transmite IPN.

Iva Stamenova, manager de proiecte pentru agricultură, dezvoltare rurală şi siguranţa alimentelor în cadrul delegaţiei UE în Republica Moldova, afirmă că politica UE în domeniul agricol este foarte complexă, iar în Moldova Uniunea Europeană depune eforturi pentru ca să creeze oportunităţi pentru a creşte nivelul de trai al populaţiei din mediul rural. Politicile de dezvoltare rurală sunt puternic conectate cu cele de dezvoltare economică, dezvoltare regională şi politicile sociale, afirmă Iva Stamenova.

Viceministrul Iurie Uşurelu a menționat că multe din zonele rurale au rămas fără populaţie din cauza exodului din ultima perioadă. Oficialul îşi doreşte ca mediul rural să devină atractiv pentru familiile tinere, care să locuiască în mediul rural şi să dezvolte afaceri. Iurie Uşurelu spune că Ministerul Agriculturii depune eforturi pentru a atinge acest obiectiv, iar Moldova „nu trebuie să inventeze bicicleta”, ci să preia din bunele experiențe internaționale.

Ministerul Agriculturii are planuri ambițioase. Cu ambiție, satele Moldovei vor ajunge la alt nivel, a mai spus viceministrul. Potrivit lui Iurie Ușurelu, în lipsa unei viziuni clare la nivel central unele din proiectele implementate nu şi-au atins potenţialul maxim. Pentru a diminua discrepanțele a apărut o nouă direcţie în cadrul ministerului: Direcţia dezvoltare rurală, statistică agricolă şi marketing.

Marin Mortean, şeful acesteia, spune că ministerul implementează Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală 2014-2020, iar viziunea de bază în elaborarea strategiei constă în dezvoltarea unui sector agricol de afaceri competitiv, care să faciliteze creșterea atractivităţii pentru muncă în domeniul rural. Ministerul va crea condiţii pentru dezvoltarea afacerilor agricole şi non-agricole, a mai spus Marin Mortean.

Snezhana Blagoeva, consilier de nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova pe domeniul agricol, spune că prin politicile promovate ministerul ar trebuie să facă în aşa fel încât o cotă cât mai mare din valoarea produselor crescute să rămână la producătorii agricoli. Aceasta spune că problema veniturilor mici din domeniul agrar nu este doar în Moldova. Peste tot în lume guvernele încearcă să creeze condiţii astfel încât o cotă mai mare de venituri să rămână la producători, nu la intermediari.

Masa rotundă „Îmbunătățirea condițiilor de muncă şi a standardelor de viaţă în zonele rurale din Moldova. Dezboltarea rurală – abordări şi perspective” s-a desfășurat cu suportul misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova. Evenimentul are loc în cadrul expoziţiei „Moldagrotech 2017”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.