Probleme la autostrada Unirii - departe de Ungheni, Chișinău și Odesa

Asociația ieșeană „Moldova Vrea Autostradă” cere demisia lui Cristian Pistol, directorul de Infrastructură, din cauza întârzierilor la Autostrada Unirii - A8, titrează Ziarul de Iași.

Activiștii îi atribuie funcționarului întârzierile care se succed în realizarea proiectului Autostrăzii Unirii, determinându-i să solicite înlocuirea lui Cristian Pistol, directorului general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Fie că vorbim de rea-voinţă, fie de lipsă de competență managerială, dorinţa de a avea construită Autostrada Unirii (A8) a milioane de oameni din regiunea Nord-Est care doresc acces pe cale rutieră rapidă către Uniunea Europeană şi dezvoltare economică nu trebuie şi nu mai poate fi ignorată”, avertizează cei de la MVA într-o scrisoare deschisă.

În special, tergiversarea procedurilor de lansare a achiziției publice a serviciilor de proiectare tehnică și execuție a lucrărilor pentru loturile Sărățeni – Joseni (32 km), Joseni – Ditrău (15 km), Ditrău – Grințies (37 km) și Grințies – Pipirig (34 km), care fac parte din sectorul montan al Autostrăzii Unirii Tg Mureș – Iaşi – Ungheni (A8), precizează sursa.

IPN notează că pe traseul autostrăzii Unirii de la Pipirig până la Ungheni (MD) mai sunt 170 de kilometri, care încă nu figurează în planurile curente ale drumarilor români. În schimb, căutările în Google arată că și la Chișinău există o asociație „Moldova Vrea Autostradă”, nu și mărturii despre vreo activitate a acesteia.

Totodată, TVR Moldova relata că pe teritoriul Republicii Moldova, şoseaua de mare viteză ar urma să aibă o lungime de 100 de kilometri. Finanţarea ar putea fi oferită de Comisia Europeană, care examinează deja posibilitatea alocării unui miliard de euro pentru acest proiect.

Miza autostrăzii constă în interconectarea, printr-un coridor rutier, a regiunilor Odessa-Chişinău-Iaşi-Târgu-Mureş-Budapesta-Viena-Munchen.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.