Problema agresivităţii printre elevi ia amploare, psihologi
Managerii şi cadrele didactice din instituţiile de învăţământ preuniversitar au discutat în cadrul unui seminar de instruire, joi, 5 februarie, modalităţile de influenţă în vederea diminuării agresivităţii la elevi, transmite Info-Prim Neo.
„Problema agresivităţii ia amploare. Prin intermediul filmelor televizate copiii învaţă cum să fie agresivi şi preiau comportamentul eroilor de la televizor. Seminarele noastre vin să diminueze acest impact negativ, prin instruirea cadrelor didactice, a psihologilor şi managerilor din şcolile din ţară”, susţine Lucia Savca, dr.conf. la Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, directorul Centrului de Diagnostic şi Reabilitare „Armonie”.
Lucia Savca susţine că o bună parte dintre psihologii din şcoli, cărora le revine cel mai important rol la soluţionarea problemei, nu au o pregătire profesională suficientă, în special cadrele din satele şi centrele raionale din ţară.
„Practic, toate universităţile au deschis catedre de psihologie, dar nu posedă specialişti de instruire corectă şi eficientă a viitorilor psihologi. Cu această întrebare ne-am adresat inclusiv şi la Ministerul Educaţiei, fiindcă vedem că distribuţia orelor pentru psihologi în şcoli se face pe nedrept”, a mai adăugat Lucia Savca.
„La seminarele de instruire ni se oferă multe date prelucrate, astfel încât să le aplicăm direct în munca noastră”, a spus Svetlana Solomiţchi, psiholog la liceul „ Alexandru cel Bun” din comuna Sângera. „În procesul de diminuare a agresivităţii lucrăm nu doar cu elevii, dar şi cu profesorii, diriginţii şi părinţii acestora”.
Eugenia Caraianu, managerul şcolii-grădiniţă № 9 din sectorul Botanica mun. Chişinău, spune că agresivitatea este prezentă nu doar printre elevii mai mari, dar şi printre copii de vârstă şcolară mică. „Acest flagel trebuie să fie luat la evidenţa psihologului. Optez pentru prezenţa lui în şcoală, fiindcă abaterile copiilor trebuie stopate de la cea mai fragedă vârstă”.
Seminarele de instruire pentru managerii de şcoli, cadrele didactice şi psihologi sunt organizate lunar de către Centrul de Diagnostic şi Reabilitare „Armonie”.