Problema administrării neautorizate a gunoiștii de lângă Bubuieci, în atenția ombudsmanului

În ultimii ani, de când a început depozitarea deșeurilor la poligonul din apropierea comunei Bubuieci, starea ecologică din zonă s-a agravat. Specialiștii afirmă că această gunoiște reprezintă o bombă ecologică care poate provoca diverse infecții, cu impact grav asupra sănătății. În cadrul unei ședințe de lucru convocată de avocatul poporului, Mihail Cotorobai, ombudsmanul a menționat că această problemă urmează a fi examinată și din punctul de vedere al dreptului persoanei la respectul vieții sale private și familiale și al domiciliului, ceea ce implică dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, transmite IPN. 

Mihail Cotorobai a declarat că Oficiul Avocatului Poporului a înaintat un șir de demersuri prin care au fost solicitate informații de la mai multe instituții și acestea confirmă gravitatea situației. În opinia sa, cea mai eficientă soluție ar fi închiderea acestui loc de depozitare a deșeurilor, care depășește nouă hectare.

Primarul comunei Bubuieci, Ion Șaranuț, a spus că situația se agravează, dar acțiuni concrete nu se întreprind, deși în răspunsurile de la autoritățile centrale se menționează că acest poligon este ilegal și că trebuie închis. Edilul a menționat că zilnic acolo sunt aduse sute de mii de metri cubi de gunoi menajer din toate sectoarele municipiului. „Încă din 2010 am spus că se va ajunge la această bombă ecologică. Și chiar e o bombă ecologică, pentru că acolo sunt milioane de cuburi de gunoi. În afară de această, pe lângă acest munte de gunoi, sunt niște scurgeri de lichizi care dă un miros specific insuportabil și în jurul acestei gunoi s-a făcut un lac imens”, a notat primarul de Bubuieci.

Prezentă la ședința de lucru, directoarea Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, Luminița Suveică, a menționat că situația de la poligon comportă un risc epidemiologic major. Specialiștii de la sănătate publică au verificat calitatea apei din fântânile de mină amplasate pe teritoriul comunei Bubuieci și au constatat un nivel sporit de neconformitate, inclusiv după conținutul de nitrați și reziduu sec. Luminița Suveică a mai spus că CSP Chișinău nu a autorizat nicio gunoiște pe teritoriul municipiului Chișinău și un astfel de poligon trebuie amplasat departe de populație.

Șeful Serviciului proiecte din cadrul Direcției locativ-comunală și amenajare, Vasile Efros, a declarat că municipalitatea recunoaște gravitatea acestei probleme. Anterior, deșeurile erau transportate la poligonul din Țânțăreni, însă ca urmare a opunerii cetățenilor, în calitate de soluție temporară, s-a decis ca deșeurile să fie duse la Mina Purcel. În prezent sunt purtate negocieri pentru a relua depozitarea la Țânțăreni și municipalitatea este gata să ofere și un beneficiu financiar pentru bugetul local. Deocamdată autoritățile locale din Țânțăreni nu și-au dat acceptul. În total municipalitatea ar avea nevoie de circa 20 de milioane de euro – pentru închiderea Minei Purcel și modernizarea unei stații de sortare a deșeurilor, pentru a micșora cantitatea de gunoi care va ajunge la platoul de la Țânțăreni.

  • mihail cotorobai despre poligonul de langa bubuieci.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.