În timp ce unii experţi consideră că actuala guvernare a respins pachetul legislativ privind reformarea sistemului de integritate pentru a-şi apăra propriile interese, alţii sunt de părerea că este vorba de o scurtă amânare pentru îmbunătăţirea lui. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.
Liderul Partidului Mişcarea Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că membrii cabinetului de miniştri au urmărit anumite interese. „Ei nu vor vota nimic de natură să le pericliteze activitatea lor tenebroasă”, a declarat Mocanu.
Expertul în drept constituţional, Vitalie Catană, este de părerea că Guvernul a procedat corect atunci când a respins pachetul privind reformarea sistemului naţional de integritate. „Avem deja un precedent cu Legea cu privire la testarea integrităţii funcţionarilor publici, pe care Curtea Constituţională a anulat-o pe jumătate. Uneori, pe lângă voinţă politică, trebuie de avut şi cunoştinţe. Votarea acestor proiecte de legi a fost amânată pentru a fi făcute unele modificări”, a declarat Catană.
Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Justiţie şi Democraţie”, Pavel Midrigan, consideră că guvernanţii au hotărât să tragă de timp cu aceste proiecte de legi. „Aceste legi vor fi în cele din urmă votate, nu vor avea încotro, am aşteptat doi ani, vom aştepta încă vre-o două luni”, a spus avocatul.
Guvernul Gaburici a respins marţi, 16 iunie, în ultima sa şedinţă, pachetul de acte legislative ce se referă la sistemul naţional de integritate. Pachetul respectiv include proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, care reprezintă continuarea pachetului larg de reglementări anticorupţie, parte componentă a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 şi Planului de Acţiuni al acesteia.