Pro Moldova a elaborat un proiect de lege care prevede dezvoltarea infrastructurii satelor

Pro Moldova a elaborat un proiect de lege care vine să asigure dezvoltarea infrastructurii satelor, prin redistribuirea inteligentă a surselor alocate. Proiectul prevede ca o parte din banii colectați pentru Fondul rutier să rămână în bugetele locale. Pe lângă aceasta, statul să fie obligat prin lege să mărească fondul de dezvoltare regională. Despre aceasta a comunicat președintele grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, transmite IPN.

La o conferință de presă, acesta a precizat că proiectul face parte din testul de sinceritate și responsabilitate pentru candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială. „Ca și proiectul precedent, legat de majorarea pensiilor, această inițiativă poate fi votată chiar astăzi și poate implementa cu succes promisiunea candidaților deja în următorul an, fără să așteptăm rezultatele alegerilor sau scuzele eventualului președinte sau președintă de ce nu a reușit peste patru ani”, a spus Andrian Candu.

Deputatul Corneliu Padnevici, responsabil în fracțiune de domeniul APL, a menţionat că sute de sate din Republica Moldova nu sunt racordate la gazoduct, apeduct şi canalizare. „Grupul parlamentar Pro Moldova vine cu un proiect de lege ce are drept scop să intervină pe o serie de acte normative, în urma cărora dezvoltarea infrastructurii, în special la nivelul satelor, va deveni o prioritate la nivel național și obligație la nivel de legislație, indiferent de factorul politic și schimbările frecvente ale executivului”, a declarat parlamentarul.

Proiectul de lege presupune diminuarea cu 25% a surselor de finanțare a Fondului rutier și redistribuirea diferenței de 25% către autoritățile publice locale de nivelul I, astfel încât primăriile din zonele rurale să se bucure de o finanțare mai consistentă. De asemenea, se propune majorarea, până la 3%, a alocațiilor către Fondul pentru dezvoltarea regională. Modificările propuse nu necesită cheltuieli adiționale din bugetul de stat, ci o redistribuire a surselor financiare, au precizat deputații.

Săptămâna trecută, Pro Moldova a înaintat un proiect de modificare a Constituției prin introducerea prevederii care obligă statul să achite pensionarilor o pensie nu mai mică decât minimul de existență. „Proiectul înregistrat presupune că fiecare pensionar, indiferent de vechimea în muncă, indiferent de profesiile pe care le-a avut,  să primească o pensie minimă de 2100 de lei”, a declarat atunci Andrian Candu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.