Privatizarea proprietăţii publice în capitală „poate fi amânată”
Deşi, pentru a acoperi deficitul bugetar, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a aprobat lista societăţilor economice cu cote-părţi ale municipalităţii în capitalul social care vor fi expuse privatizării în 2010, vânzarea proprietăţii publice poate fi amânată pentru un an economic mai stabil, consideră consilieri municipali şi experţii, transmite Info-Prim Neo.
CMC deţine cote-părţi în 15 societăţi pe acţiuni. În SA „Apă-canal Chişinău” Consiliul deţine 100% şi în alte 9 societăţi mai mult de 50%. În 5 societăţi partea publică este mai mică de 50%, iar în altele trei cota este neesenţială, astfel încât municipalitatea nu poate influenţa nici o decizie la întreprindere.
Criza economică, dar şi deficitul bugetar au stimulat aleşii locali să scoată la vânzare o parte din proprietatea publică. La 1 ianuarie 2009, capitalul statutar al societăţilor economice respective era de 766,4 mln lei, iar cota CMC – de 596,5 mln lei.
Multe dintre aceste întreprinderi anual generează pierderi de milioane, de aceea consilierii municipali au decis stabilizarea situaţiei economico-financiare şi crearea premiselor pentru dezvoltarea durabilă a municipalităţii prin vânzarea cotei-părţi în unele societăţi pe acţiuni. Printre acestea se numără SA „Guguţă”, SA „Busines Incubator Alfa”, SA „Taxi-Service”, SA „Autocomtrans”, SA „Speranţa-Unic”, SA „Combinatul Auto nr. 4” şi altele.
Consilierii comunişti chiar în şedinţa respectivă a CMC au spus că vânzarea acţiunilor pe timp de criză nu este oportună.
„Nu cred că vom face o afacere bună, vânzând în an de criză acţiunile”, a spus Valeri Pavlov, membru al fracţiunii PCRM. „Cel mai corect ar fi să administrăm eficient aceste acţiuni ca pe viitor să putem lua şi dividende. Societăţile pe acţiuni generatoare de pierderi necesită sprijinul nostru în schimbarea managementului întreprinderii. Niciodată nu va fi târziu să vindem. Eu consider că astfel de decizii se chibzuiesc cu mare atenţie şi nu în pripă, cum face administraţia Primăriei”, a declarat reprezentantul comunist.
Majoritatea democrată din Consiliu consideră că nu are rost să fie administrate acţiunile întreprinderilor în care nu pot fi luate decizii. Rezultatul activităţii lor arată clar ineficienţa gestionării activelor. Cu toate acestea, între timp, unii consilieri din tabăra democrată şi-au schimbat părerea şi susţin că vânzarea nu trebuie grăbită.
„Trebuie să facem o evaluarea, ca să cunoaştem realitatea din gospodăria municipală”, a spus consilierul neafiliat, Oleg Cernei. „Numai după ce vom vedea costurile actuale şi le vom compara cu cele din anii precedenţi, vom putea decide ce acţiuni să vindem. Nimeni nu vinde acţiuni în an de criză. Şi nu cred că cineva va risca să vândă proprietatea publică cu un an înainte de alegerile locale”, a adăugat Cernei.
Directorul Business Consulting Institute (BCI), doctorul în economie, ex-consilierul municipal, Mihai Roşcovan crede că privatizarea întreprinderilor municipale trebuie realizată pe baza unor evaluări individule.
„Este clar ca CMC trebuie sa-şi retragă cotele în capitalul societăţilor pe acţiuni, la care nu poate influinţa deciziile”, susţine expertul. „Însă este important când şi cum să se răscumpere părţile minoritare din societăţi. Acum, în toiul crizei economice, privatizarea nu este recomandabilă. Chiar dacă în unele întreprinderi municipalitatea deţine cote minore de acţiuni, la unele din ele există active importante (clădiri, terenuri etc.), care la moment, din diferite motive (inclusiv a conjuncturii pieţei) sunt subestimate. De regula, astfel de tranzacţii se efectuează intenţionat sau din necunoaştere în detrimentul bugetelor centrale şi locale”, declară Mihai Roşcovan
Directorul BCI mai crede ca economia şi bugetul municipal ar avea mai mult de câştigat de la punerea în funcţiune a Incubatorului de afaceri „Alfa”, pentru care este elaborat un proiect şi exista posibilităţi de finanţare din fondurile europene, decât de la vânzarea imobilului în perioada de criza.