Prioritățile profesionale ale managerilor bibliotecilor din Republica Moldova sunt dezbătute la Forumul managerilor din cadrul sistemului național de biblioteci, care are loc pe 30 octombrie la Biblioteca Națională, transmite IPN.
„Evenimentul se axează pe strategiile de dezvoltare a bibliotecilor publice și a Bibliotecii Naționale. Ne vom axa, în special, pe strategiile Conferinței bibliotecilor naționale europene, o platformă pentru bibliotecile naționale din spațiul European, care, în fiecare an, pune la dispoziția managerilor de biblioteci noi priorități de dezvoltare care reies din prioritățile Uniunii Europene”, a spus Elena Pintilei, directorul general al Bibliotecii Naționale.
Victoria Nagy Vajda, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a declarat pentru IPN că, în comparație cu alte sectoare ale culturii, legislația privind bibliotecile este foarte bună. „Știm că urmează să existe o evaluare a bibliotecilor și astăzi se discută punerea în practică a criteriilor de evaluare, astfel încât toate bibliotecile din Republica Moldova să funcționeze în conformitate cu anumite reguli valabile pe întreg teritoriul țării”, a spus secretarul de stat al MECC.
Lidia Kulikovski, director studii și inovații la Biblioteca municipală Bogdan Petriceicu Hasdeu, a declarat pentru IPN că forumul managerilor este important prin prisma priorităților naționale și locale ale sistemului de biblioteci. „Asta ne dă puterea să lucrăm la unison, pe aceleași direcții. Aflăm multe noutăți și ne încadrăm în tendințele general globale ale biblioteconomiei. Este un eveniment benefic pentru bibliotecari”, a spus Lidia Kulikovski.
Subiectele dezbătute țin de promovarea lecturii ca bază pentru cunoaștere și dezvoltare, amplificarea poziției bibliotecarilor ca facilitatori ai științelor deschise și altele. La finalul lucrărilor, problemele cu care se confruntă comunitatea bibliotecară vor fi transpuse într-un memoriu adresat MECC.