Concurenții electorali Partidul Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Politic „Șor” și Partidul Național Liberal promit că dacă vor ajunge în următorul Parlament să realizeze planuri mari pentru a schimba în bine viața cetățenilor. Printre prioritățile celor patru formațiuni se regăsesc chestiuni începând de la eradicarea corupției și programe sociale ce vizează diferite pături ale societății până la unirea Republicii Moldova cu România. Despre prioritățile din programele electorale și miza acestor formațiuni pentru alegerile parlamentare au vorbit reprezentanții lor la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 102-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
Daniela Bodrug, candidat din partea Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie, spune că formațiunea pe care o reprezintă are pregătit un program de creare a „Republicii Unirii”. Prin acesta partidul vrea ca oamenii să trăiască sentimentul că politicienii i-au lăsat în pace să se dezvolte pentru că cetățenii au capacitate, forță să dezvolte business și mic, și mijlociu, pot să revenă acasă cu capitaluri din străinătate și să dezvolte afaceri în țară.
„Cel mai important lucru pe care vreau să-l pun în față este că noi, fiind un partid liberal, care pune preț pe liberatatea omului, pe omul ca individ, pe statul de drept, pe libertatea de a alege, vă spunem că avem de construit un stat minimal. Un stat minimal înseamnă ca acesta să aibă doar funcția de control și de pedeapsă. Pentru asta este nevoie de o justiție care să fie un instrument coercitiv al statului de drept, care să aibă funcția de a urmări ca să se respecte contractele în acest stat, ca jefuitorii de bănci și criminalii să facă pușcărie, astfel ca să educăm cetățenii într-o cultură după modelul occidental”, a declarat Daniela Bodrug, candidat din partea concurentului electoral nr.6 pe circumscripția națională.
De asemenea, Partidul Antimafie susține că, ajungând în Parlament, candidații săi vor face tot pentru ca cetățenii Republicii Moldova să învețe foarte bine limba romănă la nivel literar, mai ales cei care lucrează în instituții de educație. Limba engleză va fi limbă prioritară în toate domeniile publice, spune Daniela Bodrug, astfel ca societatea să fie aliniată la standarde nu numai de viață, dar și de gândire și limbaj occidental. În opinia ei, limba rusă nu mai este limba tehnologiilor, nu este nici măcar limba comerțului, dar este limba „trecutului nostru dezastruos”.
O altă prioritate pentru formațiune va fi să înainteze o propunere legislativă pentru ca partidele să nu fie finanțate din donațiile și contribuțiile mafioților, ci să fie finanțate doar de stat, în funcție de performanțele pe care le va obține la alegeri.
Ilian Cașu, candidat din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”, spune că prioritar pentru PPPN este lupta împotriva corupției după modelul Primăriei Bălți. „Încet curățim acest stat de această metastază a corupției care este direct legat cu regimul lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat candidatul PPPN.
Al doilea plan important al partidului este să obțină o justiți echitabilă și corectă. Potrivit candidatului, acesta este un principiu răspândit în toată lumea – legea este egală pentru toți. Totuși, prioritar trebuie să respecte acest principiu cei care sunt la putere pentu că ei sunt modele de respectare a normei legale în fața cetățeanului de rând și pe urmă pot cere de la cetățeanul de rând să urmeze și el legea.
„În condițiile actuale vedem că cineva a furat un sac de cartofi la Băcioi și stă cinci ani la pușcărie la Pruncul și cineva fură miliarde și este ok. Asta nu este justiție și discreditează profund noțunea de stat. Sunt două elemente cheie ale PPPN cu care mergem în campanie, cetățenii ne susțin și chiar le vom implementa atunci când vom ajunge în Parlament”, a declarat reprezentantul concurentului electoral nr.7. pe circumscripția națională.
Candidata Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber, consideră că la ora actuală Republica Moldova se confruntă cu multe probleme și afirmă că formațiunea pe care o reprezintă are pregătit un set de măsuri și proiecte sociale, pe care le-a pilotat la nivel local în Orhei și comuna Jora de Mijloc. Politiciana s-a referit la un proiect social care prevede oferirea indemnizațiilor în mărime de șapte și zece mii de lei la nașterea unui copil. „Proiectul de bază al Partidului Șor sunt magazinele sociale și după alegerile parlamentare noi o să votăm pentru un statut special pentru aceste magazine”, spune Marina Tauber, din partea concurentului electoral nr.5 pe circumscripția națională.
Totodată, politiciana a menționat că unul dintre programele Partidului Șor prevede alocarea a minim o mie de lei pentru fiecare persoană pentru produsele alimentare, iar pensia, în baza acesluiași program, trebuie să fie cel puțin cinci mii de lei. Formațiunea mai promite să creeze și farmacii sociale în care „medicamentele vor fi mult mai ieftine”. Potrivit Marinei Tauber, o asemenea farmacie deja funcționează cu succes în orașul Orhei, iar alta va fi deschisă în curând în comuna Jora de Mijloc. Politiciana a menționat și despre locuințe speciale pe care să și le poată permite tinerii specialiști cu 500 de lei lunar și timp de 35 de să poată deveni proprietari ai acestora.
Vitalia Pavlicenco, candidat din partea Partidului Național Liberal, spune că și formațiunea sa are „un program foarte concret despre ce trebuie să facem” și acesta este axat pe pregătirea pentru unirea Republicii Moldova cu România. Politiciana spune că dacă și alte partide unioniste vor accede în Parlament, PNL va da curs programului de reunificare. „Dacă nu, atunci noi vom apropia la maximum situația în Republica Moldova în toate domeniile de situația din România”.
„Primul lucru pe care îl vom face va fi o comisie parlamentară care trebuie să fie condusă de Alexandra Can, cea care a fost ministru integru, este un om cinstit, neșantajabil și curajos. Comisia va lucra ca să elucideze unde s-au dus toate miliardele care acum se transformă în pomeni pentru cumpărarea electoratului. Comisia se va ocupa de investigarea furtului miliardelor pentru că în Republica Moldova s-au furat mai multe miliarde”, spune candidata din partea concurentului electoral nr.8. pe circumscripția națională.
Al doilea lucru pe care îl va promova intens PNL, spune Vitalia Pavlicenco, este legea lustrației „pentru că Republica Moldova stă de aproape 28 de ani pe loc din motiv că suntem conduși de persoane infiltrate din diferite zone, în special de la Moscova, care promovează valori străine neamului nostru românesc, viitorului nostru democratic european românesc, de aceea o asemenea lege a lustrației este absolut necesară”.
Printre prioritățile PNL va fi și părăsirea Comunității Statelor Independente. În plus, Vitalia Pavlicenco spune că mai există multe proiecte concrete despre apropierea diferitor sisteme cum ar fi Armata Națională, Ministerul de Interne, cooperarea cu DNA din România, asocierea cursului valutar al monedei naționale de leul românesc.
La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor și ai Partidului Socialiștilor. La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, dar care nu a onorat invitația.
Pentru luni, 4 februarie, sunt programate dezbateri electorale cu participarea candidaților din partea Partidului Politic „Voința Poporului”, Partidului Regiunilor din Moldova, Partidului Politic „Democrația Acasă” și Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”.
Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.