Curățarea instituțiilor statului de oameni compromiși este prioritatea reformei justiției pe termen scurt, precizează ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. La Forumul pentru reformarea justiției și combaterea corupției, organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, oficialul a subliniat că procesul a fost pornit din prima zi în care a acces la guvernare. Este important ca, cel puțin, să se oprească furturile din sistemul public, din banul public. În primele luni au fost numiți în funcție „conducători care doresc să pornească această construcție”. Printre măsurile pe termen mediu și lung, Sergiu Litvinenco a menționat evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, transmite IPN.
„Noi nu facem această reformă pentru că neapărat dorim s-o facem. Ar fi fost mai simplu pentru noi să facem anumite ajustări pe sistemul existent și să mergem cu ele înainte. Însă, din păcate, intervenția pe dinafară este probabil unica care poate aduce o reformă adevărată. Încercări de a schimba lucrurile în interior au mai fost și ele nu au dat rezultate. De aceea, acum suntem nevoiți să intervenim prin intermediul acestei evaluări externe extraordinare a judecătorilor și procurorilor”, a explicat ministrul. Sergiu Litvinenco a acordat atenție și procesului de alegere a membrilor CSM și CSP. „Ne gândim să propunem un filtru”, „să ne asigurăm că toți candidații respectă criteriile minime de integritate”.
Accentuând necesitatea obținerii sprijinului extern pentru reformă, Sergiu Litvinenco a spus că e necesar ca toate standardele internaționale în materie de evaluare externă extraordinară să fie respectate. „Ca să nu avem în viitor, după ce realizăm această reformă, situații când judecători care au fost, eventual, excluși din sistem merg la CEDO și revin în sistem. De aceea, nu vom promova această reformă până în momentul în care vom avea un aviz din partea Comisiei de la Veneția precum că strategia noastră corespunde standardelor internaționale”, a precizat oficialul.
Ministrul justiției a reiterat inițiativa unei instituții care să lupte împotriva marii corupții. „Să se ocupe exclusiv de demnitari și funcționari de rang înalt și/sau care ar avea legături cu politicul pentru că aici este problema cea mai mare a Republicii Moldova”, a menționat Sergiu Litvinenco.
La rândul său, Simona Granata-Menghini, directoare-secretar la Comisia de la Veneția, a menționat în cadrul luării sale de cuvânt la Forum că reformei sectorului justiției și procuraturii Republicii Moldova se acordă atenție. Comisa de la Veneția a adoptat șase opinii în anii 2019-2020. Încă două opinii sunt în proces de pregătire. Acestea se referă la modificarea Legii cu privire la procuratură, la cerințele față de candidații la funcția de membru al CSM și CSP și la evaluarea integrității și profesionalismului judecătorilor și procurorilor.
„S-a vorbit foarte mult despre independența justiției în Moldova și noi cu toții suntem de acord că independența este o trăsătură indispensabilă a sectorului justiției într-un stat modern și democratic. Vrem să accentuăm de la bun început că noi dorim să vedem nu doar independența justiției ca o combinație a unor formulări foarte reușite a prevederilor din Constituție, ci trebuie să o vedem, mai întâi de toate, ca o cheie spre realizarea aspirațiilor fiecărui cetățean al Moldovei de a-și proteja drepturile”, a menționat Simona Granata-Menghini.
„În reformarea justiției cel mai des un singur ingredient nu este suficient”, a menționat Vlad Gribincea, director executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. „Viziunea, cunoașterea modului cum funcționează sistemul actual, abilitatea de a înțelege ce este cel mai important și ce poate fi lăsat de o parte, coroborat, cu o bună comunicare, transparență, organizare și planificare a reformei se pot adeveri cel puțin la fel de importante”, a concretizat Vlad Gribincea, cu referire la componentele reformei din sectorul justiției.
Forumul pentru reformarea justiției și combaterea corupției are loc la Chișinău pe 18 și 19 noiembrie.