Chiar dacă Rusia are discrepanțe ideologice față de UE, aceasta le poate depăși cu ușurință atunci când în joc se află interese economice pragmatice, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.
Preferințele ruse pentru Acordul de Asociere moldovenesc denotă duplicitatea politicii rusești. Pe de o parte, autoritățile ruse nu elimină restricțiile comerciale față de producătorii moldoveni, introduse începând cu 2013, sub pretextul prevenirii efectelor negative ale Acordului cu UE (re-exporturile). Pe de altă parte, concomitent cu menținerea acestor restricții, exponenții regimului lui Vladimir Putin se interesează de beneficiile aceluiași Acordului pentru mediul de afaceri rusesc, explică Dionis Cenușa.
În opinia lui, creșterea exporturilor spre UE (peste 65% din total în 2017) și funcționarea mecanismului de acordare a cetățeniilor moldovenești (introdus în 2018) în schimbul unor investiții constituie un stimulent puternic pentru mediul de afaceri rusesc.
El consideră că menținerea sancțiunilor occidentale, atât individuale cât și sectoriale, la o intensitate ridicată, afectează interesele economice ale grupurile oligarhice rusești. Eligibilitatea Rusiei pentru sacțiuni reiese din implicarea sa în otrăvirea cu substanțe chimice pe teritoriul britanic (cazul Skripal), cu ajutorul serviciilor secrete rusești, probele de implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, doborârea avionului civil MH17 și implicarea în militarizarea separatismului în regiunea Donbass.
Negarea responsabilității și continuarea acțiunilor, subliniază politologul, duce la menținerea și generarea unor noi sancțiuni, care limitează privilegiile elitelor economice rusești, esențiale pentru supraviețuirea regimului lui Vladimir Putin.
Din aceste considerente, mecanismele pe care le oferă actuala conjunctură moldovenească (cetățenii ieftine, regim comercial favorabil cu UE, inclusiv pentru regiunea transnistreană) nu pot fi neglijate de către unele grupuri economice din Rusia, opinează Dionis Cenușa.
O încurajare adițională este lipsa unei justiții robuste, exemplificată prin invalidarea alegerilor municipale în iunie 2018 sau procesul de judecată anevoios (amânări de jumătate de an) a principalului suspect în furtul miliardului, Ilan Șhor, punctează politologul. De asemenea, el crede că, simplificarea procedurilor de desfășurare a afacerilor, în particular pentru străini, creează mai multă deschidere.
Amalgamul dat de factori a făcut ca Acordul de Asociere să devină dintr-un motiv de introducere a embargourilor într-o oportunitite comercială benefică pentru a penetra piața europeană, comentează Dionis Cenușa.
El reamintește faptul că reprezentantul președintelui pentru afacerile antreprenorilor ruși, Boris Titov, a accentuat interesul de a intra pe piața UE prin intermediul investițiilor rusești în economia moldovenească.
Multitudinea mandatelor Socialiștilor în legislativ la fel va ușura posibilitatea de a promova mai efectiv o posibilă imigrare a investitorilor ruși, cu care Președintele Dodon a efectuat o socializare activă în primele 100 de zile de președinție, anticipează Dionis Cenușa.
Astfel, în pofida propriei retorici nocive vizavi de impactul negativ al Acordului de Asociere, din perioada 2010-2016, autoritățile ruse arată o bunăvoință față de acest document, la fel preluată de către Președintele Dodon. În prezent, acesta își păstrează o critică punctuală vizavi de cotele de export, pe care intenționează să le re-negocieze cu UE. Așadar, discuțiile despre abandonarea Acordului și-au pierdut orice actualitate, nu doar la Chișinău dar și la Moscova, concluzionează politologul.