logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 3 iunie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-3-iunie-2019-7978_1049065.html

Meteorologii au emis avertizare cod galben de sub-inundații locale pentru perioada 3-7 iunie. Astfel, ca urmare a precipitațiilor puternice, hidrologii avertizează cu referire la creșterea locală a nivelului apei în râurile mici cu 0,5-1 m, precum și cu privire la formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de sub-inundații locale.

Aspecte privind relațiile moldo-române și proiectele comune în derulare au fost discutate în cadrul unei întrevederi a premierului Republicii Moldova Pavel Filip cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Cei doi oficiali au discutat despre continuarea programelor de reabilitare a școlilor și grădinițelor, dezvoltarea infrastructurii rutiere, precum și despre interconectarea energetică, construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și a liniei de cale ferată cu ecartament european Ungheni-Chișinău. Oficialii s-au referit și la stabilirea condițiilor de furnizare a serviciilor de roaming.

Uniunea Europeană este interesată ca în Republica Moldova să existe un Guvern stabil și o majoritate solidă în Parlament, pentru ca politicienii să poată conlucra împreună în beneficiul cetățenilor. În declarațiile oferite presei, Johannes Hahn s-a arătat surprins de faptul că, până în prezent, nu au existat negocieri la nivel oficial pentru formarea unui Guvern și a unei majorități parlamentare. „În democrație este firesc să existe un guvern de coaliție, care presupune ca fiecare partid care formează coaliția să cedeze câte ceva”, a spus Johannes Hahn. Întrebat despre o eventuală coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, Johannes Hahn a spus că pentru UE contează programul guvernului. „Interesul nostru este să avem un vecin care să fie prosper, care să fie stabil, în care să existe pacea și acest lucru îl așteptăm de la guvern și asta va conta pentru noi când vom evalua guvernul”, a mai precizat Johannes Hahn.

PSRM s-a expus categoric împotriva anticipatelor în cadrul întrevederii cu Johannes Hahn. „Cu toate acestea, o abatere semnificativă de la deciziile luate de organele colegiale supreme de conducere a partidului este neacceptabilă. Considerăm că în această săptămână este posibilă reluarea dialogului și găsirea unei soluții care ar putea conveni ambelor părți, și intereselor alegătorilor, dar și a țării în general”, mai menționează socialiștii.

Liderii blocului ACUM au lansat Partidului Socialiștilor o nouă invitație la negocieri. Socialiștii sunt așteptați azi, 4 iunie, la ora 09.00 sau la orice altă oră la care aceștia sunt dispuși să discute. Prin aceste discuții, reprezentanții ACUM își doresc să încerce să obțină „angajamentul PSRM într-o luptă comună împotriva regimului oligarhic și instaurarea statului de drept în Republica Moldova”.

Vicepremierului rus, Dmitri Kozak a remarcat că Rusia nu vrea să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, dar dacă vor avea loc alegeri anticipate în timpul apropiat, ar trebui să se țină cont și de poziția Rusiei și de recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemul electoral, așa ca el ea să fie maxim transparent.

Vladimir Cebotari spune că democrații nu se țin de fotolii, inclusiv de cel de președinte al Parlamentului. „Dacă PSRM consideră că pentru ei este foarte important pentru a-și duce la capăt angajamentele față de oameni, să dețină funcția de speaker, noi nu vedem mare probleme în aceasta. Avem toată flexibilitatea necesară să găsim compromis pe toate problemele care pot contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor, bunăstării lor și a stării de lucruri în Republica Moldova”, a menționat politicianul.

SUA vor continua să susțină Republica Moldova în calea implementării reformelor democratice și structurale, precum și în valorificarea parcursului european și consolidarea instituțiilor statului. Declarația aparține directorului Oficiului pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden, aflat într-o vizită la Chișinău, și se conține
Într-un comunicat de presă remis de Guvern . Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe posibilitățile de consolidare în continuare a dialogului și relațiilor bilaterale moldo-americane.

Reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Republica Moldova susțin că actualul cadrul legislativ și normativ nu asigură protecția adecvată reprezentanților apărării. Aceștia se arată îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 30 spre 31 mai, când automobilul avocatei Doina Ioana Străisteanu a fost incendiat. Decanul Baroului de avocați Chișinău, Dorin Popescu, a afirmat că Legea cu privire la avocatură, aprobată în 2002, prevede pedepse pentru insultarea, calomnierea, amenințările și actele de violență la adresa avocatului în timpul exercitării atribuțiilor profesionale. Însă, nu este ajustat Codul Penal și Codul Contravențional la normele prevăzute de Constituție și de Legea cu privire la avocatură.

Sistemul de justiție din Republica Moldova este atât de viciat încât el trebuie schimbat din rădăcini Potrivit jurnalistului Vitalie Călugăreanu, în Procuratură mai sunt oameni buni. „Noi nu avem actualmente condițiile necesare ca acești oameni să iasă din anonimat. Dacă ar ieși acum, ar avea soarta Domnicăi Manole (n.r. judecătoare demisă din sistem). Sau prin intentarea dosarelor, sau li se sugerează frumos să plece din sistem - deci, nu are rost. În momentul în care lucrurile se vor schimba la nivel politic, acești oameni vor căpăta glas, iar procesele pe care ei mizează vor începe să aibă finalitate”, a declarat jurnalistul. spune că întrebarea este cum clasa politică actuală să fie substituită cu alta în condițiile în care importante instituții de stat sunt înfricoșate. Potrivit expertei anticorupție Mariana Kalughin, „scânteia schimbării lucrurilor în sistemul justiției va veni mai degrabă din partea cetățenilor, prin proteste în cazul în care vor fi foarte bine susținuți”.

Directorul RTEC Dorin Ciornîi a declarat că începând cu data de 17 iunie, numărul troleibuzelor va fi redus la 266, ca urmare a fluxului scăzut de călători din această perioadă. Din 3 iunie până pe 31 august, urmează să fie redus și numărul autobuzelor. Zilnic, la linie vor fi emise puțin peste o sută de unități de transport. Totodată, pe parcursul verii este suspendată ruta de troleibuz nr. 16.

Amănunte pe IPN!