logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 27 decembrie 2018


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-27-decembrie-2018-7978_1046164.html

Adunarea Interparlamentară Republica Moldova – Georgia – Ucraina condamnă, într-o rezoluție comună, acțiunile militare agresive ale Federației Ruse față de Ucraina, în strâmtoarea Kerci. Rezoluția mai solicită Rusiei să înceteze acțiunile agresive și provocatoare pe teritoriile ocupate și anexate, respectând angajamentele internaționale, să-și retragă necondiționat trupele și munițiile și să înceteze destabilizarea situației interne a statelor vecine. Cele trei țări solicită Uniunii Europene și SUA să extindă sprijinul politic oferit statelor democratice din Europa de Est.

Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic a declarat că în 2019, strategia pe care o va utiliza Republica Moldova în formatul de negocieri 5+2 va include abordarea concomitentă a problemelor din toate cele trei „coșuri” convenite de membrii formatului, care includ probleme:- social-economice, stabilindu-se direcții importante ca libertatea de circulație a populației, procedurile vamale, problemele sferei bancare, ale sferei sănătății, educației; - de drept general și umanitare și drepturile omului; - de reglementare politică amplă, inclusiv chestiuni instituționale, politice și de securitate.

Veaceslav Negruța, expert Transparency International Moldova, susține că din punct de vedere al potențialului de creștere, de investiții, atât anul 2017, cât și 2018 au fost ani ratați. Potrivit lui, investițiile serioase, în special cele din afară, sunt încă în așteptare, iar acest lucru se datorează, în mare parte, lipsei de coerență în politici economice și financiare, a spus Veaceslav Negruță la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. Iar expertul comunității WhatchDog.md Sergiu Tofilat afirmă că ultimii trei ani de dezvoltare a Republicii Moldova se caracterizează prin „stabilitate în politici incoerente ale guvernării, în cheltuirea irațională a banului public, în decizii care nu se bazează pe logica economică și lucrul acesta afectează destul de grav situația, pentru că cetățenii din Moldova nu așteaptă, lumea pleacă”, spune expertul.

Guvernul României a transferat o nouă tranșă, în valoare de trei milioane de euro, pentru renovarea și modernizarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Până în prezent, au fost renovate și modernizate 845 de grădinițe.

Într-un articol pentru IPN, cu top-10 evenimente care au marcat autonomia găgăuză în anul 2018, analistul Veaceslav Craciun se referă inclusiv la încheierea programului european SARD, care a influențat enorm dezvoltarea economică a regiunii sudice. Datorită SARD, mai mult de 60 de tineri oameni de afaceri au reușit să transforme ideile în afaceri prospere, autoritățile locale au învățat să coopereze în scopul transportării deșeurilor, în Găgăuzia și raionul Taraclia au fost renovate 41 de obiective de menire socială. Nu există sat sau oraș în Gagauz-Yeri, în care nu s-ar derula cel puțin un program SARD. Bașkanul Găgăuziei Irina Vlah a calificat drept extrem de reușită experiența de cooperare cu SARD și a remarcat că interacțiunea cu donatorii europeni va continua, spune expertul.

Campania IPN„ Creat în Moldova”, despre oameni care s-au făcut remarcați în 2018 prin diverse performanțe, creații, tehnologii sau acțiuni prezintă Mișcarea protestatară Occupy Guguță, apărută în vara anului 2018. „Cazul cafenelei Guguță nu este unul specific, singular și nici inedit, astfel au fost privatizate alte sute de obiecte de patrimoniu, spune unul din fondatori, Vitalie Sprînceană. Occupy Guguță nu consideră corectă logica de a justifica toate acțiunile legate de vinderea patrimoniului prin prisma profitului pe care îl aduce.  Noi am înțeles că există un fel de previzibilitate a protestelor. Și puterea înțelege că scopul protestelor este să vină toată lumea, să strige mânios și gata. Noi nu vrem să mergem pe această logică. Noi vrem să mușcăm puterea de unde o doare”, afirmă activistul.

Andrian Candu, care este și vicepreședintele PDM, spune că nu-și imaginează o coaliție cu PSRM după alegeri. „De aia și am menționat că mult mai aproape ne sunt cei din ACUM sau celelalte partide, sau ceilalți deputați, aș spune eu, pro-occidentali care vor intra în Parlament. Dar discuțiile le lăsăm după desfășurarea alegerilor”, a spus președintele Parlamentului. Cât despre faptul că democratul Marian Lupu nu se regăsește pe liste și că există discuții că i s-ar pregăti o funcție, Andrian Candu a spus că nu cunoaște despre pregătirea unei funcții.

Partidul Liberal a decis contactarea tuturor liderilor organizațiilor și mișcărilor care promovează Unirea în vederea alcătuirii unei Liste Naționale a Unioniștilor. Biroul Politic s-a expus în favoarea consolidării electoratului unionist în jurul PL, „astfel încât partidul să fie reprezentat în viitorul Parlament de către cei mai demni reprezentanți ai neamului”, menționează Iurie Chirinciuc, membru PL, pe o rețea de socializare.

Începând cu 1 ianuarie 2019, unica sursă de informații actualizate a legislației – Registrul de stat al actelor juridice al Republicii Moldova – va fi platforma online www.legis.md. Sistemul informațional lex.justice.md va fi disponibil în continuare, însă nu va conține ultimele modificări legislative, informează Ministerul Justiției.

Amănunte pe IPN!