logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 19 aprilie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-19-aprilie-2019-7978_1048332.html

Meteorologii au emis avertizare cod galben de îngheț la suprafața solului. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în dimineața de azi și mâine temperaturile minime vor oscila între -1 și -3 grade Celsius. Temperaturile scăzute ar putea fi înregistrate între orele 04.00-08.00.

„Ne dorim o valorificare cât mai intensă a potențialului economic și investițional al relațiilor bilaterale moldo-americane”, a menționat premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu o delegație a Congresului SUA, aflată în vizită la Chișinău. Pavel Filip a apreciat buna colaborare dintre țări și a evidențiat în mod deosebit sprijinul SUA în reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, a accentuat importanța consolidării securității țării în general, dar și a securității energetice, suportul SUA fiind unul valoros în acest sens.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, spune că PSRM este gata să formeze un grup de lucru așa cum a propus blocul ACUM, dar acesta trebuie să fie pentru constituirea majorității parlamentare, stabilirea agendei și pentru partajarea responsabilităților în stat cum ar fi prim-ministrul, președintele Parlamentului, componența cabinetului de miniștri.

În opinia lui Igor Dodon, și socialiștii, și reprezentanții eșichierului de dreapta au fost și sunt în opoziție față de PDM care este la guvernare în ultimii ani. De aceea, este și logic că două partide de opoziție încearcă să găsească limbaj comun pentru a-și unifica forțele împotriva guvernării. În ceea ce ține de proiectele de legi pe care le-au propus socialiștii, Igor Dodon spune că PSRM a înaintat mai multe proiecte în ultimii ani care nu au fost acceptate spre vot de către democrați și aceste proiecte au fost înaintate ca propunere pentru votare către blocul ACUM.

 Dorin Chitoacă spune că ar candida la funcția de primar din partea Partidului Liberal, chiar dacă și blocul ACUM își va înainta un pretendent. „Nu este vorba de partid, dar de persoană. Blocul ACUM sau altcineva trebuie să aducă o persoană cu pondere care să se vadă că are capacitate în comparație cu alți candidați, inclusiv subsemnatul, dacă voi fi, să tragă la cântar mai mult și să poată mai multe să rezolve pentru Chișinău”, a afirmat politicianul.

Din cinci partide invitate să adere la Blocul Unirea, în vederea participării în comun la viitoarele alegeri locale sau, eventual, și parlamentare anticipate, trei au răspuns „mai mult pozitiv decât negativ”. Se are ]n vedere Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Liberal. Mișcarea Populară Antimafie nu a fost dispusă să accepte invitația, cel puțin la această etapă. Iar Partidul Unității Naționale nu a oferit un răspuns oficial. Dar liderul acestei formațiuni, Anatol Șalaru, „a comentat cu ostilitate” invitația în cadrul unei emisiuni televizate, a subliniat Ion Leașcenco, președinte al Blocului Unității Naționale.

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare. Într-un comunicat de presă al Parlamentului, citat de IPN, se spune că cei trei deputați au solicitat magistraților examinarea sesizării în regim de urgență.

Elevii din Republica Moldova vor putea să-și dezvolte abilitățile digitale, dar și gândirea critică și creativitatea la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, inaugurat astăzi. Aici vor fi instruiți anual și peste o mie de profesori în utilizarea tehnologiilor digitale în procesul educațional. Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” este amplasat în cadrul Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” și este dotat cu echipamente digitale educaționale. Valoarea investițiilor depășește 12 milioane de lei, bani alocați de partenerii externi și din buget.

Raportul pentru anul 2018 cu privire la respectarea drepturilor copiilor în Republica Moldova, prezentat de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, spune că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu cunosc situația copiilor din regiunea transnistreană. Nu dețin date statistice despre numărul real al copiilor din regiune, inclusiv al copiilor în situație de risc – rămași fără îngrijire părintească, copii abandonați, copii cu cerințe educaționale speciale și nici informații despre incluziunea socială a acestora. De asemenea, nu se cunoaște numărul copiilor aflați în tutelă sau curatelă și despre condițiile de instituire a măsurilor de protecție juridică a copiilor adoptați și a procedurii de adopție, inclusiv cea internațională.

Situația cu privire la drepturile omului în anul 2018 nu s-a îmbunătățit, ba chiar pe anumite domenii s-a înrăutățit. În ceea ce ține de accesul la justiție, libertatea de exprimare, respectarea drepturilor deținuților, precum și dreptul la asistența medicală, se atestă o degradare continuă. Constatările aparțin avocatului poporului Mihai Cotorobai, care a prezentat vineri, 19 aprilie, Raportul cu privire la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova în 2018

De Paști, pe 28 aprilie, în Chișinău troleibuzele și autobuzele vor circula până la ora 24.00, iar microbuzele – în funcție de fluxul de călători.

Pe 5 și 6 mai, se va circula gratuit cu autobuzele cu nr. 27, „C” și „D”. Ruta suplimentară de autobuz „C” se stabilește din strada Vasile Alecsandri până la Cimitirul „Sfântul Lazăr", iar ruta „D” – de la Circ până la Cimitirul „Sfântul Lazăr", ca și ruta regulată nr. 27. Totodată, până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” vor circula și microbuzele cu nr. 132, 134, 162 și 184.

Amănunte pe IPN!