logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 13 februarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-13-februarie-2019-7978_1047020.html

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Într-un comunicat de presă, MAEIE menționează că, în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate. Republica Moldova califică această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.

Activistul Fiodor Ghelici, care se prezintă ca fiind ambasador al Organizației Internaționale pentru Dezvoltare Educațională din India, susține că el și organizația pe care o reprezintă a luat parte la procesul de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostateci în Afganistan, eliberarea cărora a fost anunțată acum două zile de președintele Igor Dodon.

Alexandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din Moldova, informează că va sesiza, în timpul cel mai apropiat, Procuratura Generală în legătură cu cei 20 de milioane de dolari despre care spune că Igor Dodon i-a adus de la Moscova. Alexandr Kalinin afirmă că din această sumă, două milioane de dolari au fost plătiți talibanilor pentru eliberarea celor doi piloți moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, susține că Partidul Socialiștilor, care se declară o formațiune pro-rusă, de fapt promovează în calitate de candidați la funcția de deputat în Parlament și nu doar, persoane care dețin și cetățenia României. Potrivit lui Kalinin, și președintele Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor, s-a angajat să vină cu o inițiativă legislativă pentru interzicerea ocupării funcțiilor publice de către persoanele care dețin și cetățenia altui stat, dar nu a făcut-o, aprobând accederea pe listele PSRM a persoanelor cu cetățenie română.

„Partidul Regiunilor din Moldova este unica formațiune pro-rusă autentică, care păstrează statalitatea Moldovei”, susține liderul formațiunii, Alexandr Kalinin. Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Kalinin a declarat că partidul său va reglementa conflictul transnistrean prin federalizarea Moldovei și va declara limba rusă a doua limbă de stat.

Alegeri pe înțelesul tuturor de la IPN: buletinele de vot. Pentru alegerile pe circumscripția națională, buletinul de vot este de culoare gri afumat. Buletinele pentru circumscripțiile uninominale sunt violete. Pentru referendumul consultativ, galben pal sunt buletinele cu întrebarea: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61?” și bej sunt bu letinele cu întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca, demite, din funcții deputații dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”.  Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinele de vot are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepția membrilor biroului secției de votare, reprezentanților concurenților electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale. Dacă alegătorul a completat greșit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secției de votare anulează acest buletin și îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot.

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadin Gogu, a menționat că, în urma monitorizării a 12 canale TV, în perioada 1-8 februarie, cel mai des prezentat în materialele televiziunilor a fost liderul democrat  Vlad Plahotniuc, care este prezentat mai mult în context pozitiv și neutru. Acesta este urmat de co-președinții Blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, prezentați mai mult în context neutru și negativ.

Potrivit raportului, instituțiile media online care au reflectat campania electorală într-o manieră echilibrată sunt portalurile agora.md, moldova.org, newsmaker.md, unimedia.info și zdg.md. Iar portalurile care reflectă neechilibrat campania electorală sunt: aif.md, kp.md, gagauzinfo.md, noi.md. Aceste instituții favorizează Partidul Socialiștilor, iar site-ul timpul.md are materiale pozitive despre Partidul Democrat, cât și despre Partidul Șor, și materiale critice la adresa  Blocului ACUM. Ziarul Jurnal de Chișinău reflectă într-o manieră pozitivă activitatea Blocului ACUM și are materiale negative la adresa PDM, Partidului Șor și Partidului Socialiștilor.

Candidatul blocului electoral ACUM pe circumscripția uninominală nr. 17 Nisporeni, Strășeni, Ion Terguță, a depus la Guvern o solicitare, în numele locuitorilor satului Călinești, Nisporeni, pentru alocarea sumei de 1,7 milioane de lei. În cadrul unui briefing de presă organizat în fața Guvernului, candidatul ACUM a menționat că, recent, reprezentanții PDM au promis, în numele liderului partidului, Vlad Plahotniuc, aceeași sumă de bani din bugetul de stat, pentru aceleași lucrări, pentru un alt sat din raionul Nisporeni. „Facem acest demers în numele unor cetățeni contribuabili, plătitori de impozite. Și pentru că acești bani sunt bani publici, considerăm că este corect, egal și rațional ca de fonduri din bugetul de stat să beneficieze toți cetățenii țării”, a spus Ion Terguţă.

Ion Leaşcenco, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Democrația Acasă, crede că PDM recurge la utilizarea resurselor administrative deoarece exponenților acestui partid le este frică de faptul că, atunci când vor merge în teritoriu, fără a forța pe cineva să participe, sălile vor fi goale. Candidatul afirmă că la Ungheni, angajații mai multor instituții ale statului au fost scoși afară la întâlniri electorale. La Liceul Onisifor Ghibu şi Petru Rareș din capitală, câteva zile în urmă părinții au fost chemați sub pretextul că are loc întâlnirea Comitetului părintesc, dar a fost o întâlnire electorală cu un candidat în acea circumscripție din partea PDM. Un caz recent a avut loc în satul Răzeni, Ialoveni. Din spusele dascălilor, marți elevii au plecat acasă la 11.30, deși aveau program până aproape de ora 15.00. Din imaginile difuzate de către un post de televiziune, se vede că profesorii au mers la întâlnirea electorală cu capetele aplecate, iar la ieșire au evitat să vorbească la ce activitate au luat parte.

Amănunte pe IPN!