logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 12 noiembrie 2018


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-12-noiembrie-2018-7978_1045266.html

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere. Mai mult, Banca Mondială susține că va colabora cu autoritățile moldovenești în scopul evaluării impactului Legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală, concentrându-se pe implementare, atât până la, cât și după aprobarea acestor amendamente. De asemenea, va monitoriza adecvarea controalelor în scopul administrării riscurilor fiscale și de guvernanță aferente.

Interesant, va avea, oare, vreo conexiune „iertarea păcatelor fiscale” cu realizarea mai multor proiecte importante pentru modernizarea Republicii Moldova, finanțate din surse externe?

Astfel, pentru susținerea Programului în sectorul drumurilor sunt preconizate 1,64 mlrd lei, alocate de BERD și BEI. Iar Banca Mondială va finanța cu 150 mln lei proiectul de reabilitare a drumurilor locale.

Tot din surse externe se va finanța „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație” (70 mln lei), proiectul PNUD „Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și rezidențiale” (60mln. lei), precum și construcția stației Back-to-Back Vulcănești-400 kW și LEA 400 kW Vulcănești-Chișinău (50mln. lei) și altele.

Conform proiectului de buget pentru anul viitor, alocațiile în învățământ vor înregistra o creștere cu peste 647,2 mln lei sau 6,5% față de anul curent. Se preconizează renovarea unor instituții, schimbarea echipamentelor și mobilierului în sălile de studiu și în laboratoare. De asemenea, vor fi orientate mijloace financiare pentru formarea profesională a cadrelor didactice și de conducere din învățământul general și pentru dezvoltarea conținuturilor curriculare la disciplinele școlare din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Numai proiectul „Reforma de Educație din Moldova”, susținut de către Banca Mondială, prevede în 2019 alocări estimate la 152,1 mln lei.

În contextul acestor creșteri bugetare menite să insufle publicului încredere, agenția de rating financiar Moody’s a confirmat rating-ul Moldovei: B3 cu perspectivă stabilă. Autorii unui nou articol Sic! menționează că Moldova are rating-ul B3 din 2010 și până acum. În pofida tuturor reformelor, care implementate, care doar declarate, în pofida tuturor asigurărilor demnitarilor că „deja e mai bine”, analiștii de la Moody’s nu cred că situația s-a schimbat semnificativ. Dimpotrivă, a cam stagnat.

„Cu B3, Moldova se află într-o companie selectă alături de Mongolia, Ecuador, Pakistan sau Grecia, care încă se chinuie să iasă din criză”, se mai arată în articol.

Mda-a. Și la Strasbourg, cea dea 35-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a luat în dezbatere raportul delegației acestui for la alegerile locale anticipate din 20 mai, inclusiv Chișinău și Bălți. Cu acest prilej, Congresul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Curții de Apel Chișinău de a invalida rezultatul celui de al doilea tur al alegerilor locale din capitală. „Anularea rezultatelor alegerilor a ridicat întrebări cu privire la proporționalitatea și transparența deciziilor judiciare în Republica Moldova“, a spus doamna Helgesen, șefa delegației.

Iar la Chișinău, mare și tare e comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune a Fundației „Open Dialog” (Dialog Deschis) în treburile interne ale Republicii Moldova și de finanțare a unor partide politice. Ieri a avut loc cea dea doua și ultima rundă de audieri. Președintele Comisiei, Igor Vremea, a relatat că va fi întocmit un proiect de raport reieșind din informațiile de care dispune. El a promis că vor fi făcute demersurile necesare pentru a face publice cât mai multe informații din raport.

Amănunte pe IPN!