Reuniți la Strasbourg, reprezentanții puterilor locale și regionale din Europa au relevat că anularea rezultatului alegerilor primarului general al Chișinăului din 20 mai 2018 a generat „incertitudine și frustrare în rândul populației, lipsa de încredere în instituțiile statului”.
Cea dea 35-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a luat în dezbatere raportul delegației acestui for la alegerile locale anticipate din 20 mai din șapte localități din Moldova, inclusiv Chișinău și Bălți.
Prezentând informația respectivă, șefa delegației, Gunn Marit Helgesen (Norvegia, PPE / CCE), a atras atenția la provocările cu care se confruntă democrația locală în Moldova, în special în contextul suspendării fostului primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și a unui referendum anterior, de revocare a acestuia din funcție.
Totodată, Gunn Marit Helgesen a relatat că delegația a fost informată despre presiunile făcute asupra aleșilor locali sub forma unor dosare, litigii de afaceri în scopul de a-i determina pe primari și consilieri să-și schimbe apartenența politică. Mai mult, observatorii Congresului au fost informați despre cazurile de utilizare abuzivă a resurselor administrative, încălcări legate de finanțarea campaniei și lipsa accesului echitabil la mass-media pentru toți candidații.
„Din punct de vedere tehnic, alegerile locale din luna mai au fost bine pregătite și gestionate de funcționarii electorali instruiți, cu experiență în secțiile de votare”, iar neconcordanțe procedurale au avut un caracter nesemnificativ, ținând, în special, de sigilarea urnelor”. Dânsa a apreciat că alegerile s-au derulat într-o atmosferă calmă și ordonată.
De asemenea, Congresul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Curții de Apel Chișinău de a invalida rezultatul celui de al doilea tur al alegerilor locale din capitală. „Anularea rezultatelor alegerilor a ridicat întrebări cu privire la proporționalitatea și transparența deciziilor judiciare în Republica Moldova“, a spus doamna Helgesen. „Acest lucru a contribuit la incertitudinea și frustrarea populației și la apariția neîncrederii instituțiilor publice".
Cu referință la viitoarele alegeri locale din primăvara anului 2019, Congresul a subliniat necesitatea de a asigura o reprezentare corectă a populației locale în alegeri, de a îmbunătăți în continuare exactitatea listelor electorale și reglementarea mai bună a utilizării materialelor video în secțiile de votare. Gunn Marit Helgesen, care este președintele Camerei Regiunilor, a făcut un apel către factorii de decizie moldoveni să facă tot ce le stă în putere pentru a asigura ca următoarele alegeri locale să fie corecte, transparente și democratice. „Mai presus de toate, chișinăuienii au dreptul să aibă un primar legitimat în mod democratic în loc de o succesiune inacceptabilă de manageri interimari în funcția de primar”, a conchis doamna Helgesen.