logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 12 martie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-12-martie-2019-7978_1047573.html

În timp ce unii analiști au afirmat că propunerea PSRM către blocul ACUM nu este una surprinzătoare , o serie de analiști au admis o „coaliție situativă” între PSRM și blocul ACUM, iar alții au opinat că Blocul ACUM ar trebui să accepte discuții cu PSRM.

ACUM refuză invitația PSRM. Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a spus că Vlad Plahotniuc, liderul PDM, și Igor Dodon, liderul informal al PSRM, prin invitațiile făcute blocului ACUM, „caută să-și și mascheze alianța și negocierile pe care le poată încă dinaintea alegerilor”. Andrei Năstase mai spune că „Plahotniuc şi Dodon care au decis în mod ipocrit să folosească blocul ACUM pe post de primă opțiune, ca mai apoi fie să desăvârșească și să formalizeze o coaliție obscură, fie să decidă de comun acord declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu cele locale, punând în aplicare mecanismele votului mixt de fraudare a alegerilor”.

Partidul Socialiștilor regretă „politica struțului adoptată de către blocul ACUM”, care a „preferat să bage capul în nisip și să nu îi pese de evoluția politică de mai departe a țării”. Este declarația secretarului pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, făcută într-un briefing de presă, ca urmare a refuzului blocului ACUM de a iniția discuții cu socialiștii pentru crearea unei majorități parlamentare. PSRM, după refuzul ACUM, va convoca organele de conducere ale partidului pentru determinarea acțiunilor următoare. Nu este exclus că socialiștii își vor anunța agenda politică după prima ședință a noii legislaturi. Până atunci, va evalua cele mai potrivite scenarii care se impun în situația curentă, a mai spus Ion Ceban.

Casa părintească a liderului Partidului Liberal a fost pusă sub sechestru. Sechestrul a fost aplicat pentru „repararea prejudiciului cauzat de infracțiune” în dosarul care vizează tranzacțiile de împăcare. „Procurori și CNA, ați găsit miliardul în apartamentul părinților de la Buiucani, în al meu de la Ciocana și în casa de la Colonița?! Prin Bulgaria, Elveția și Cipru, pe la Tenev și Konstantinou nu îndrăzniți sa-l căutați?”, se întreabă liderul PL. În dosarul tranzacțiilor de împăcare, fostul primar general de Chișinău este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și cauzarea unui prejudiciu de peste 60 de milioane de lei municipalității pentru că nu ar fi executat corect mai multe hotărâri judecătorești privind asigurarea cu spațiu locativ a unor persoane.

Biroul politici de reintegrare vine cu o precizare privind incidentul produs la Uzina Metalurgică din orașul Râbnița, unde s-a oprit cuptorul. Instituția confirmă că un astfel de incident a avut loc în această lună, dar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate. Pe rețele de socializare s-a scris că autoritățile din Râbnița încearcă să mușamalizeze proporția avariei de la uzină, care s-ar fi soldat cu emisii de substanțe toxice în atmosferă.  Pe rețele de socializare s-a mai scris că angajații uzinei ar fi semnat anterior angajamente de nedivulgare, iar oamenilor le este frică să-și piardă locul de muncă.

Într-o conferință de presă la IPN, Ianuș Cușnir, directorul executiv al asociației patronale „Asociațiile de Coproprietari în Condominiu”, a spus că, potrivit Legii Condominiului, aprobată de Parlament la finele anului trecut, toate formele existente de administrare a blocurilor urmează să se reorganizeze în APC. La sesiunile de informare vor participa experți de la Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA), cât și reprezentanți ai Agenției Servicii Publice (ASP). Participanții vor obține informații despre cum poate fi inițiată procedura de reorganizare. Li se vor oferi suport logistic, juridic sau organizațional, total gratuit. Doritorii de a participa la prima sesiune de informare pot să se prezinte, sâmbătă, 16 martie, în incinta Preturii sectorului Botanica, în sala de festivități, cu începere de la ora 10.30.

Oamenii sunt încurajați să țină post și să doneze contravaloarea meselor pe care ar fi trebuit să le ia pentru o cauză nobilă – sprijinul copiilor vulnerabili din țară. CCF/HHC Moldova, pentru al treilea an consecutiv, lansează campania „Rostul Postului”, care va dura până pe 28 aprilie. Prin intermediul campaniei se încurajează susținerea familiilor social-vulnerabile, celor grav afectate de sărăcie și expuse riscului de a abandona copiii. Donațiile din cadrul Campaniei se fac în mod electronic, accesând pagina http://rostulpostului.md/.

În 2019, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală vor fi finanțate 5500 de operații de cataractă. De aceste operații beneficiază persoanele asigurate care au indicații medicale și se află pe lista de așteptare.

Programul de reparație și întreținere a drumurilor a fost prezentat, astăzi, de către primarul interimar Ruslan Codreanu, în cadrul unui briefing de presă. Programul prevede reabilitarea integrală a stratului de uzură pe 11 străzi sau circa 89 de mii de metri pătrați de carosabil și inițierea lucrărilor pe patru căi de acces spre suburbii, pe 19 mii de metri pătrați. Reparația de primăvară a străzilor va cuprinde 63 de mii de metri pătrați de carosabil. De asemenea, vor fi reparate trotuarele și drumurile de acces în curți, cu o suprafață totală de 60 de mii de metri pătrați. În sectoare, vor fi amenajate 2500 de locuri de parcare, câte 450-500 locuri per sector.

Amănunte pe IPN!