logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 11 iunie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-11-iunie-2019-7978_1066075.html

Peste 15 mii de hectare de culturi agricole au fost afectate în urma ploilor torențiale și a ploilor cu grindină căzute în ultimele săptămâni pe teritoriul țării. Este vorba despre livezi, vii, culturi de porumb, grâu, soia, rapiță etc. Potrivit lui Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au avut de suferit agricultorii din mai multe raioane, printre care cei din Briceni, Cahul, Călărași, Dondușeni, Leova, Soroca și UTA Găgăuzia.

În legătură cu recentele evoluțiile politice, Elveția face apel către toate partidele politice și instituții să se angajeze într-un dialog pașnic pentru rezolvarea crizei politice. „Calmul și reținerea trebuie să predomine în beneficiul tuturor cetățenilor”, se arată în declarația distribuit de Biroul de cooperare al Elveției/Reprezentanța Diplomatică a Elveției în Republica Moldova. „Parlamentul Republicii Moldova a decis sâmbătă trecută să aleagă un nou speaker și să creeze un nou guvern. Elveția este gata să continue implementarea programelor sale de asistență și de cooperare pentru dezvoltare”.

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au adoptat o declarație comună în care anunță că în actuala criză constituțională recunosc și susțin „Parlamentul Republicii Moldova în calitate de reprezentant al poporului Moldovei și ca cel mai bun loc de dezbatere a tuturor subiectelor politice, inclusiv cele controversate”. „După alegerile parlamentare, majoritatea parlamentară aleasă în mod democratic a adoptat decizii importante, inclusiv de formare a Guvernului. Noi facem apel la calm și reținere. Toate părțile poartă răspundere pentru soluționarea prezentei crize constituționale prin mijloace pașnice”.

Poziția Ministerului român de Externe față de situația politică din Republica Moldova rezidă în continuarea fermă și consecventă a parcursului său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE; angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova; continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european; consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova, etc.

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș consideră că Comisia de la Veneția va emite o concluzie prin care va recunoaște că atât Parlamentul, cât și Guvernul sunt legitime. Potrivit lui, dacă din punct de vedere politic, pentru Republica Moldova are importanță atitudinea altor guverne, altor președinți ai statelor străine, atunci din punct de vedere juridic importanță are poziția Comisiei de la Veneția.

Vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, spune că nimeni și niciodată nu are dreptul să se pronunțe referitor la hotărârile emise de Curtea Constituțională a altui stat. Fostul speaker mai afirmă că dacă cineva i-ar spune să uite de deciziile CC și să recunoască Guvernul Sandu, el va fi tras la răspundere penală.

Directoarea biroului regional de la București al German Marshall Fund/Black Sea Trust, Alina Inayeh, scrie într-un editorial că Rusia sprijină acum lupta anti-oligarhică de la Chișinău pentru a obține bunăvoința UE și SUA într-o partidă mai amplă.  Ambasadorii respectivi au fost prezenți la ședința parlamentului și toți au emis comunicate în sprijinul noului guvern. Acest fapt e foarte neobișnuit pentru o regiune în care Rusia și comunitatea transatlantică luptă pentru influență și stau pe poziții potrivnice. Totuși, crede experta, cooperarea în acest caz nu trebuie confundată cu o realiniere sau începutul unui nou parteneriat. Mulți se tem că Rusia va promova federalizarea Republicii Moldova, notează experta, sugerând însă că rușii au de rezolvat acum multe alte probleme, la o scară mai mare.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunță că ar putea fi organizată o acțiune de protest în susținerea noului Guvern. Șeful statului spune că primește mesaje de la cetățeni cu întrebarea când să iasă la proteste. În opinia lui, dacă guvernarea democrată va hotărâ să lupte „până la ultimul patron”, atunci, cel mai probabil, va avea loc destabilizarea situației în țară.

Prim-ministrul ales Maia Sandu consideră că invitația la dialog înaintată de Partidul Democrat arată intenția acestuia de a nu se conforma legii. singura formă de dialog va avea loc numai după „eliberarea imediată a tuturor instituțiilor statului, retragerea persoanelor agresive din jurul clădirii Guvernului”. De asemenea, „după încetarea oricăror amenințări la adresa funcționarilor publici și asupra cetățenilor Republicii Moldova. După îndeplinirea acestor condiții, dialogul poate continua doar în Parlament.

Deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Blocul politic ACUM au adoptat în primă lectură un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, prin care se anulează sistem electoral mixt. În cadrul prezentării, Sergiu Litvinenco, deputat în fracțiunea PAS, Blocul ACUM, a declarat că inițiativa legislativă este propusă ca urmare a opiniei critice a Comisiei de la Veneția asupra modificării sistemului electoral din unul proporțional în unul mixt. Totodată, potrivit deputatului, proiectul coníne permisiunea de a vota în străinătate cu pașaportul expirat.

Un grup de veterani ai Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger au menționat că formarea majorității parlamentare și învestirea noului Guvern sunt acțiuni legitime, recunoscute de către principalii actori internaționali – Uniunea Europeană, SUA și Federația Rusă. Întrebat de jurnaliști, care sunt partidele politice care au ca scop destabilizarea situației în țară, Constantin Covrig a menționat că este vorba despre Partidul Democrat, care în opinia sa, ignoră votul majoritar al cetățenilor. De asemenea, „refuză să asigure un proces civilizat de transmitere a puterii, creând toate premisele pentru uzurparea puterii în stat și încearcă să instige la acțiuni ilegale”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor turci care au fost expulzați în septembrie 2018 și a dispus achitarea a câte 25 de mii de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudicii morale. Potrivit concluziilor Curții, privarea de libertare a reclamanților în septembrie 2018 nu a fost nici legală și nici necesară. Totodată, privarea de libertate a reclamanților în acest mod a constituit un transfer ilegal a persoanelor de pe teritoriul Moldovei în Turcia care a omis toate garanțiile oferite de legislația națională și internațională.

Rezervația Orheiul Vechi este prezentată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie într-o imagine realizată în tehnologia Stereo Vision 3D. În cadrul evenimentului de inaugurare, ambasadorul Zdaniuk a declarat că de mulți ani, Polonia desfășoară în Republica Moldova proiecte de cooperare – politice, economice, precum și proiecte de dezvoltare a țării. Prin lansarea expoziției se instituie cooperarea într-un alt domeniu, cel al culturii și al artei.

Amănunte pe IPN!