Fost președinte al CC: Sunt sigur că Comisia de la Veneția va concluziona că și Parlamentul, și Guvernul sunt legitime

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș consideră că Comisia de la Veneția va emite o concluzie prin care va recunoaște că atât Parlamentul, cât și Guvernul sunt legitime. Potrivit lui, dacă din punct de vedere politic, pentru Republica Moldova are importanță atitudinea altor guverne, altor președinți ai statelor străine, atunci din punct de vedere juridic importanță are poziția Comisiei de la Veneția. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Glavnoe” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Victor Pușcaș spune că deși unii jucători politici din Republica Moldova consideră că poziția Comisiei de la Veneția poartă caracter de recomandare, Republica Moldova, dacă dorește să meargă pe drumul european, trebuie să fie foarte atentă la documentele pe care le emite Comisia de la Veneția. „Sunt convins că Comisia de la Veneția va emite concluzia că și Parlamentul, și Guvernul sunt legitime. Atragem atenția că alegerile din 24 februarie s-au desfășurat absolut legal și cu respectarea regulilor generale. Aceste alegeri au fost recunoscute constituțional, și în țară, și peste hotare”, a declarat Victor Pușcaș. În opinia lui, din moment ce mai multe formațiuni au format o majoritate, Curtea Constituțională trebuia să o salute.

Deputatul socialist Vasile Bolea spune că Parlamentul a adoptat un decret prin care organele puterii se vor adresa la mai multe structuri internaționale – Comisia de la Veneția, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei și Consiliul de Securitate al ONU pentru ca aceste structuri să ofere aprecieri.

Deputatul spune că în Republica Moldova există o putere legitimă cu trei poluri: Guvernul, Parlamentul și Președinția. Vasile Bolea spune că atât cetățenii, cât și comunitatea internațională sunt de partea puterii legitime nou-instalate. „Eu sper că Partidul Democrat va ceda puterea fără a recurge la violențe”, a declarat deputatul socialist.

Fostul vicepremier Victor Stepaniuc spune că există recunoașterea guvernării noi de către principalii parteneri geopolitici – UE, SUA și Rusia. Despre Curtea Constituțională, Victor Stepaniuc spune că de-a lungul timpului s-au observat mai multe hotărâri emise în favoarea cuiva. „În acest sens, actuala CC este cea mai angajată politic”, a declarat fostul vicepremier.

La solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland,Comisia de la Veneția urmează să se pronunțe referitor la situația creată în Republica Moldova, în special la hotărârea Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.