Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. „În scopul asigurării securității naționale a Republicii Moldova și pentru abordarea în regim de urgență a problemelor stringente cu care se confruntă țara noastră, am decis să convoc ședința Consiliului Suprem de Securitate pe data de 11 iunie, ora 09.00”, menționează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.
Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare. „Comisia de anchetă va avea acces la raportul Kroll 2, acolo unde sunt indicați cei vinovați de furtul miliardului”, a spus vicepreședintele Parlamentul, Alexandru Slusari, care a prezentat proiectul de hotărâre în plen.
„Uniunea Europeană se declară gata să lucreze cu Guvernul legitimat în mod democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și față de principiile de bază cuprinse în Acordul de Asociere”. Uniunea Europeană reiterează cu fermitate apelul ei la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții democratic aleși trebuie să rămână cheia găsirii soluției la actuala criză politică”, se mai spune în comunicatul semnat de Federica Mogherini și Johannes Hahn.
Premierul ales Maia Sandu salută declarația Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, și a Comisarului pentru vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, cu referire la situația politică din Republica Moldova. Potrivit Maiei Sandu, toți partenerii Republicii Moldova își doresc ca abuzurile, frica și destabilizarea să înceteze imediat. De asemenea, a menționat că atât partenerii europeni, cât și cetățenii, își doresc un guvern legitim și democratic, care să asigure implementarea și aprofundarea tuturor angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova, în primul rând, a Acordului de Asociere cu UE.
Într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA se precizează că „alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale”. În context, Diplomația americană arată că voința cetățenilor Republicii Moldova exprimată în acele alegeri trebuie respectată.
NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova și solicită tuturor forțelor politice să dovedească reținere. Diferendele politice din Moldova pot fi rezolvate prin dialog, cu respectarea pe deplin a statului de drept. „Liderii aleși în mod democratic din Republica Moldova trebuie să colaboreze pentru a depăși această criză”, se arată în comunicatul NATO.
Ucraina își exprimă îngrijorarea față de evoluția situației politice din Moldova și invită forțele politice de conducere să acționeze în cadrul legal și să soluționeze litigiile prin intermediul dialogului politic pentru a evita o luptă pentru putere. „Important pentru țară și situația de securitate din regiune este prevenirea unor interferențe externe care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe al Ucrainei.
Moscova salută formarea coaliției de guvernământ și a Guvernului Republicii Moldova, și își exprimă speranța întru „normalizarea situației de la Chișinău în interesul tuturor cetățenilor moldoveni și a dezvoltării progresive a țării”. Potrivit Ministerului rus de Externe, singura modalitate posibilă de a rezolva criza politică internă din Moldova este dialogul tuturor forțelor politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice general acceptate.
Peste 80 de organizații neguvernamentale, care formează Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, îndeamnă Curtea Constituțională să-și revizuiască urgent hotărârile adoptate în 7, 8 și 9 iunie 2019 și să revină în albia legalității. Într-o declarație publică, ONG-urile îndeamnă toți judecătorii constituționali să demisioneze, astfel încât „să fie restabilită încrederea în Curtea Constituțională și să fie stabilizată situația din țară”.
Prim-ministrul ales, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că în cazul în care mesajele de susținere a Guvernului investit sâmbătă de noua majoritate parlamentară nu vor fi auzite și înțelese, mai ales de reprezentanții guvernării democrate, atunci se va recurge la proteste. Totodată, vicepremierul ales, liderul Partidului Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că începând de astăzi vor exista demisii în rândul funcționarilor publici. Maia Sandu și-a exprimat speranța ca această dualitate a puterii să se încheie curând și lucrurile să se clarifice în următoarele zile.
Partidul Democrat inițiază campania de colectare a semnăturilor pentru demiterea lui Igor Dodon . „Campania a fost lansată întru realizarea cerințelor celor 30 de mii de oameni, care la 9 iunie 2019 au participat la un protest pașnic, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru apărarea constituționalității și au adoptat Rezoluția pentru Apărarea Țării. Pentru a-și pune în aplicare planul de vânzare a țării, Igor Dodon împreună cu socialiștii și Blocul ACUM au întreprins o tentativă de lovitură de stat”, se menționează într-un comunicat de presă al PDM.
Guvernul condus de Maia Sandu s-a întrunit pe 10 iunie în prima sa ședință, care s-a desfășurat la sediul Parlamentului. La ședință au participat șapte din cei 12 membri ai Guvernului, iar premierul ales Maia Sandu a precizat că trei dintre noii miniștri urmează să revină din străinătate. În debutul ședinței, politiciana a spus că în discuțiile cu PSRM nu a fost abordată federalizarea Republicii Moldova și a menționat că va expedia scrisori către Consiliul Europei, Comisia Europeană și Comisia de la Veneția pentru a expune poziția Guvernului despre deciziile din ultimele zile ale Curții Constituționale, calificate de Maia Sandu ca fiind arbitrare.
Partidul Democrat trebuie să demonstreze că este de bună credință și să deblocheze instituțiile statului. Acesta este răspunsul dat de deputatul Blocului ACUM, Igor Grosu, invitației la dialog transmise de PDM către ACUM și Partidul Socialiștilor. Deputatul a mai precizat că Parlamentul este funcțional și că Republica Moldova are un Guvern legitim, care trebuie lăsat să lucreze.
Amănunte pe IPN!