logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 04 ianuarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-04-ianuarie-2019-7978_1046289.html

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care candidează din partea blocului ACUM, în circumscripția uninominală nr. 33 Chișinău, ar putea avea în calitate de contracandidat o persoană cu nume aproape identic – Andrei Nastas, care candidează independent. Întrebată de jurnaliști cum apreciază această situație și dacă nu induce în eroare alegătorii, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că legea supremă a țării prevede două drepturi politice: de a alege și de a fi ales. Respectiv, orice persoană poate solicita înscrierea în cursa electorală. „Da, am văzut și noi că în una din circumscripțiile din municipiul Chișinău se regăsesc două persoane cu similitudine de nume și prenume”, a menționat Alina Russu.

În alegeri candidează și premierul Pavel Filip, care se regăsește pe poziția a doua în lista PDM pentru circumscripția națională. La fel, Pavel Filip candidează în circumscripția uninominală nr. 20 Strășeni.

Solicitat de IPN, Andrei Volentir, membru al Comisiei Electorale Central, a declarat că potrivit prevederilor electorale, din momentul înregistrării în calitate de concurenți electorali, miniștrii își suspendă activitatea în funcția pe care o dețin. Premierul, dar și președintele țării nu cad sub incidența acestor prevederi.

Fostul președinte Vladimir Voronin este cap de listă a candidaților Partidului Comuniștilor în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Restul candidaților pe listă se regăsesc în ordine alfabetică.

Formațiunea a fost înregistrată cu opțiunea „Contra” în calitate de participant la referendumul republican consultativ.

Persoanele fizice s-au dovedit a fi cele care au salvat băncile de la criza acordării împrumuturilor în care au intrat după anul 2014. Pe de o parte, depozitele au început să crească, iar pe de alta, volumul creditelor acordate a coborât sub nivelul de dinaintea crizei. În prezent, soldul total al împrumuturilor este de circa 32 miliarde de lei, față de 48 de miliarde de lei cât era înainte de 2014. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Victor Ursu, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii decembrie 2018: 2995,19 milioane de dolari, în descreștere cu 19,4 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2018.

Banca Națională a Moldovei menționează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 21,2 milioane de dolari. Sunt menționate și plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 12,13 milioane de dolari, dar și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 6,55 milioane de dolari. De asemenea scăderea a fost determinată și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 2,24 milioane de dolari.

Salvatorii s-au ales cu 24 de unități de transport universale, care le vor permite să intervină și prin nămeți, și în zone inundate, mlăștinoase. Tehnica a fost achiziționată din bani publici, costul acesteia depășind 17 milioane de lei. Potrivit lui Mihail Harabagiu, dotarea cu tehnică nouă va contribui și mai mult ca salvatorii să ajungă într-un timp cât mai scurt la intervenții pentru a acorda ajutor cetățenilor.

Potrivit Nataliei Ungureanu, sinoptician de serviciu la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pe data de 6 ianuarie sunt prognozate ninsori, izolat puternice. Temperaturile aerului vor oscila între -6 și -1, noaptea, și în jur de 0 grade Celsius, pe parcursul zilei. Ninsorile vor continua și pe 7 ianuarie. Temperaturile aerului scad până la -11 noaptea și -7 ziua. 

Amănunte pe IPN!