logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 03 ianuarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-03-ianuarie-2019-7978_1046268.html

Candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru circumscripția națională, din partea Partidului Șor nu au fost înregistrați la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Membrul CEC, Vasile Gafton, a menționat că, potrivit normelor, președintele partidului aprobă, semnează și prezintă organelor electorale lista candidaților, dar în cazul listei depuse la CEC, aceasta nu este semnată de președinte. Formațiunea poate elimina neregulile până pe 24 ianuarie.

Mișcarea Populară Antimafie a depus actele la CEC. În cadrul unei conferințe de presă, susținute la CEC, liderul Mișcării, Sergiu Mocanu, a declarat că pe liste se regăsesc 36 de persoane. Urmau să fie mai mulți candidați, însă acest lucru nu a fost posibil pe motiv că au fost „create reguli draconice” și bariere care împiedică, de exemplu, cetățenii plecați peste hotare să candideze, întrucât trebuie să facă mai multe drumuri la Chișinău pentru a obține actele necesare.

Activiștii civici se arată îngrijorați că în viitorul legislativ vor accede mai puține femei decât în cel precedent. Alina Andronache, specialistă în relațiile cu publicul şi advocacy la Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, a declarat pentru IPN că în toate listele de candidați pentru circumscripția națională ale partidelor politice care deja și-au înregistrat candidații la CEC femeile sunt preponderent plasate în coadă, pe locuri fără șanse de accedere în Parlament.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova, inclusiv a libertății și pluralismului mass-mediei. Peter Michalko salută adoptarea de către Parlament a legii care detaliază competența Consiliului Concurenței în ceea ce privește și sectorul mass-media, care este și o acțiune în cadrul Memorandumului de Înțelegere dintre UE și Moldova pentru acordarea asistenței macrofinanciare. Oficialul îndeamnă Consiliul Concurenței și Consiliul Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze, să evalueze și să reacționeze la aspectele legate de nefuncționarea liberă a pieței publicității sau la cele legate de lipsa de transparență cu privire la beneficiarii ultimi ai instituțiilor de presă. Potrivit lui, presa însăși, mai ales cea de investigație, are un rol foarte important prin aducerea și ținerea acestor subiecte în atenția societății, a instituțiilor relevante și a partenerilor externi.

Șeful Delegației UE a declarat că accesul la informație trebuie garantat cu găsirea acelui echilibru dintre sfera interesului public și cea a interesului privat.

Expertul în vinificație și membrul Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova, Ion Luca, susține că 2018 a fost un an, per total, bun pentru vinificatorii moldoveni. „Ceea ce cu siguranță pot spune ca rezultat al vânzărilor pe 2018 este că pe sector suntem în creștere, în special desigur că exportul, unde se duce cea mai mare parte din vinul produs în Moldova, atât vinul vrac, cât și vinul îmbuteliat în sticle este în creștere și acea recoltă pe care noi am avut-o în 2017 parțial s-a vândut, dar parțial ea este încă la maturare. De aceea, veniturile din recolta record 2017 urmează încă să vină, dar trendul este pozitiv, avem creșteri de vânzări atât pe componenta de vinuri în vrac, cât și pe componenta de vinuri îmbuteliate în sticle”, susține expertul.

În primele nouă luni ale anului trecut, soldul contului curent al balanței de plăți a Republicii Moldova a înregistrat un deficit de 836,49 milioane de dolari, aprofundându-se cu 63,2% față de cel consemnat în ianuarie-septembrie 2017. Raportat la PIB, deficitul contului curent a constituit 10%, față de 7,5% în primele nouă luni ale anului 2017.

Casa Națională de Asigurări Sociale a finalizat la 15 decembrie 2018, procesul de scanare a datelor din carnetele de muncă pentru a completa conturile persoanelor asigurate cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999. Clara Sorocean, șefa Direcției evidența individuală a contribuabililor CNAS a declarat, în contextul neprezentării carnetelor de către agenții economici, că acestea pot fi prezentate de persoanele fizice oricând, fără a exista un termen limită stabilit în acest sens. Persoanele fizice le pot prezenta la oficiul CTAS unde își au viza de reședință. După ce se face scanarea imediat acestuia i se va returna documentul.

Anul acesta, din bugetul municipal sunt alocați peste o sută de milioane de lei pentru amenajarea curților de bloc din capitală. Cea mai mare parte din bani – 72 de milioane de lei – sunt pentru reparația a 200 de mii metri pătrați de drumuri și trotuare. Zece milioane de lei sunt pentru amenajarea a 20 de mii de metri pătrați de parcări, iar 28,5 milioane de lei – pentru restabilirea iluminatului. Totodată, pentru fiecare sector vor fi alocați câte cinci milioane de lei pentru amenajarea de scuaruri, alei, parcuri și alte proiecte solicitate de cetățeni.

Amănunte pe IPN!