De la 1 septembrie 2018, regimul de la Tiraspol a obținut mai mult decât dreptul la plăcuțe pentru transportul auto care vor fi recunoscute în traficul internațional, crede Sergiu Gaibu de la Expert-Grup. Specialistul în economie notează că această cedare, anunțată ca o victorie în stânga Nistrului, a fost făcută fără vreo mișcare simetrică din partea opusă. În opinia sa, oponenții Chișinăului vor dezvolta această tendință pentru a obține independența sau suveranitatea în telecomunicații și fluxuri financiare.
Sergiu Gaibu are și o explicație plauzibilă de ce autoritățile de la Chișinău au acceptat o astfel de formulă.
La fel de explicit este și președintele Igor Dodon care consideră că legislația îi permite să candideze în viitoarele alegeri parlamentare pe listele PSRM, fără a debarca din fotoliul prezidențial. Potrivit lui, legislația nu prevede suspendarea șefului statului, dar și a prim-ministrului pe perioada campaniei electorale. Fostul lider (care și așa doar formal este fost) socialist este ghidat de dorința de a contribui ca PSRM să câștige și să formeze o majoritate parlamentară, fără de care un președinte nu-și poate îndeplini eficient toate atribuțiile. Se poate, oare, una ca asta? Experții IPN sunt cel puțin sceptici în acest sens.
Șeful statului a făcut declarația în cauză după reuniunea Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor, unde s-a dat la raport că partidul a colectat 700 de mii de semnături pentru a schimba forma de guvernământ din republică parlamentară în una prezidențială. De asemenea, înaltul Consiliu i-a adjudecat PSRM calitatea de a fi „unicul partid care acționează în interesele majorității absolute a poporului Moldovei” și „unica alternativă pentru cei nouă ani de guvernare a euro-unioniștilor”.
Mai puțin entuziasm arată bancherii din Moldova, care preferă să-și țină banii la BNM decât să crediteze economia. Soldul creditelor în economie la sfârșitul lunii iunie 2018 a fost mai mic decât nivelul înregistrat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu 2,8%, constituind 37,5 miliarde de lei. Băncile preferă să-și țină bani în CBN (certificatele băncii centrale) sau să-i plaseze în VMS (valori mobiliare de stat).
În altă ordine de idei, Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM cere demisia deputatei Partidului Democrat Valentina Buliga, pe care o acuză că s-ar face vinovată de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7680 de euro unui pensionar din Glodeni, pentru că a fost internat forțat la psihiatrie după ce, în 2014, a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, pe atunci ministră a muncii.
Deși actuala deputată spune că nu are nimic cu erorile comise de oamenii legii la anchetarea cazului, judecătorii de la Strasburg s-au gândit, probabil, că să fi fost pălmuit altcineva decât un ministru, nu mai ajungea făptașul la balamuc. Apropo, cineva își poate aminti că numita deputată a încurcat-o rău și cu niște pelincuțe, dar... subiectul în cauză nu a ajuns să intre în gestiune internațională.
Supărați sunt și veteranii războiului de pe Nistru. Ei consideră că cheia soluționării conflictului transnistrean este la Moscova, dar nici în Republica Moldova nu există voință politică pentru a pune punct la ceea ce înseamnă conflictul de pe Nistru. Totodată, foștii luptători pledează pentru o organizație unică a tuturor veteranilor, indiferent din ce structuri au făcut ei parte pe câmpul de luptă. Potrivit veteranului Gheorghe Slutu, se fac tentative de a dezbina rândurile veteranilor.
Pentru a le contracara, cu o zi mai înainte, un grup de veterani ai conflictului armat de la Nistru a emis o declarație în care își exprimă nemulțumirea față de faptul că Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova (UNVRI) l-a decorat pe primarul de Orhei, condamnat în primă instanță, Ilan Șor, cu Insigna de Onoare. Diploma de certificare a decorării a fost semnată de președintele respectivei organizații, Mihai Balan, care, spun veteranii, nu îi reprezintă.
Continuă epopeea cu insuficiența cadrelor de bucătari - și nu numai - în grădinițele din Chișinău. Unsprezece instituții din municipiu și-au sistat temporar activitatea din această cauză, dar și pentru că nu s-a reușit încheierea lucrărilor de renovare. În plus, sunt vacante peste 380 de posturi de educatori și doar 31 de absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic cu profil pedagogic au venit să lucreze în grădinițe. Plângeți-vă, copii, dacă aveți cui!
Amănunte pe IPN!