logo

Preşedintele nu va mai fi obiectul unor înţelegeri şi târguri obscure, Alexandru Tănase


https://www.ipn.md/ro/presedintele-nu-va-mai-fi-obiectul-unor-intelegeri-si-targuri-7965_1026015.html

Decizia Curţii Constituţionale a Moldovei din 4 martie 2016, prin care populaţiei i-a fost restituit dreptul de a alege şeful statului în mod direct, previne crizele politice şi elimină blocajul instituţional care au marcat societate moldovenească timp de şaisprezece ani, de când Parlamentul a modificat în mod fraudulos prevederile constituţionale privind alegerea preşedintelui ţării. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele Curţii Constituţionale a Moldovei, Alexandru Tănase, în interviul „Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice”, oferit Agenţiei de presă IPN şi publicat luni, 14 martie.

Potrivit acestuia, efectele practice ale Hotărârii CCM din 4 martie, ţin în mod special de faptul că este evitat definitiv orice blocaj instituţional pe motivul nealegerii Preşedintelui. „Această sursă de blocaj a fost eliminată. Preşedintele nu va mai fi obiectul unor înţelegeri şi târguri obscure, ci va fi emanaţia poporului, care este suveranul puterii de stat. Nu vom mai asista la aranjamente de culise pentru acumularea voturilor necesare alegerii şefului statului, deoarece este mult mai complicat să corupi un întreg popor, decât anumite persoane în parte. Prin urmare, viitorul preşedinte va avea cu totul alt nivel de legitimitate”, afirmă preşedintele Curţii Constituţionale.

Alexandru Tănase spune că decizia din 4 martie nu a adus atingere formei de guvernământ în Republica Moldova. „Moldova rămâne a fi o republică parlamentară, doar că președintele va fi ales de întreg poporul. Modele similare avem în Cehia, Lituania, Turcia, Finlanda etc. Din aceste considerente, orice discuţii despre „intervenţia CCM pe tema reformei regimului politic” sunt speculaţii pure sau o elementară necunoaștere a problemei. Dincolo de discuţiile academice privind denumirea regimului politic, precizez că hotărârea CCM nu atinge nici o atribuţie a preşedintelui. Mai mult ca atât, este valabilă o amplă jurisprudenţă a CCM prin care rolul preşedintelui este ponderat şi adaptat regimului parlamentar”,a declarat Tănase.

De asemenea, decizia CCM nu produce efecte asupra mandatelor şi actelor emise de cei doi preşedinţi ai Republicii Moldova aleşi conform procedurii parlamentare. „Curtea a precizat în termeni foarte clari că hotărârea nu produce niciun efect asupra mandatelor președinţilor aleşi de către Parlament, la fel cum nu are niciun impact direct şi automat asupra actelor emise de cei doi preşedinţi. Prin urmare, atât mandatele, cât şi actele emise de domnii Voronin şi Timofti sunt perfect valabile şi legale, neexistând niciun dubiu în acest sens. Chiar în dispozitivul hotărârii este indicat expres că aceasta produce efect exclusiv pentru viitor”, a afirmat preşedintele CCM, Alexandru Tănase, în interviul pentru IPN.