Moldovenii sunt încă indecişi între Rusia şi Europa. Potrivit rezultatelor unui sondaj IMAS, realizat la comanda IPN, 44% din respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Vest sau Europa, iar 43% optează pentru mai curând pentru apropierea de Rusia.
Dacă s-ar organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, 51% din respondenţi ar vota pentru, iar 36% împotrivă. Cifrele sunt apropiate de cele în cazul unui eventual plebiscit privind aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan: 47% pro şi 35% contra.
„Indicatorul ce ţine de intenţia de vot pentru Uniunea Europeană are o evoluţie foarte specifică pentru că de-a lungul vremii el a avut evoluţii şi sub 40%, şi peste 40%, şi a ţinut foarte mult legătura cu agenda politică şi agenda mesajelor principalilor politicieni. E un indicator care tot timpul a trebuit alimentat şi a reuşit să urce la praguri de felul ăsta pe timpul semnării Acordului de Asocieri şi acum este întreţinut, cred, şi de comunicarea politică şi spoturi electorale”, a explicat Doru Petruţi, directorul IMAS, într-o conferinţă de presă.
„Indicatorul pentru Uniunea Vamală ascunde foarte multă teamă, foarte multă frică. Oamenii nu vor să supere, de fapt, Federaţia Rusă, neştiind neapărat ce însemnă Uniunea Vamală. Reprezentările despre Uniunea Vamală sunt destul de vagi şi se asociază în general cu 2-3 elemente: gaz, locuri de muncă, cam ce-au folosit partidele în comunicarea politică”, a explicat directorul IMAS.
În ceea ce priveşte aderarea la NATO, 50% din respondenţi sunt împotrivă şi 27% pentru. Doru Petruţi a remarcat totuşi că numărul celor care se declară în favoarea aderării la NATO a crescut, probabil, datorită campaniei unor partide politice care promovează acest obiectiv.
Totodată, 50% din moldoveni ar fi foarte îngrijoraţi dacă Rusia ar încerca să invadeze Republica Moldova, 21% ar fi îngrijoraţi într-o oarecare măsură, iar 24% nu ar fi îngrijoraţi deloc.
Sondajul a fost realizat în perioada 8-19 noiembrie, pe un eşantion de 1128 de persoane peste 18 ani, în 81 de localitaţi şi are o marjă de eroare de 3%.