logo

Liberalizarea vizelor cu UE este susținută chiar și de forțele pro-ruse, opinie


https://www.ipn.md/ro/liberalizarea-vizelor-cu-ue-este-sustinuta-chiar-si-de-fortele-pro-ruse-opinie-7978_1041429.html

Liberalizarea vizelor constituie unul din cele mai palpabile rezultate ale apropierii Moldovei de UE în ultimii 4 ani. Liberalizarea vizelor se numără printre puținele instrumente, generate de aprofundarea dialogului cu UE, aprobate de majoritatea forțelor politice, inclusiv de cele cu viziuni pro-ruse, scrie politologul Denis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Potrivit datelor oficiale, circa 80% dintre moldovenii care au vizitat zona Schengen s-au întors în țară. Ceilalți peste 300 mii de persoane au rămas în UE, în acest fel încălcând prevederile regimului fără vize, scrie politologul.

Sporirea interesului anumitor moldoveni pentru șederea ilegală în UE poate fi determinată de raționamente pur economice, legate de profilul lor real de migranți economici, explică Dionis Cenușa. El sugerează că această categorie de cetățeni citește semnalele pozitive transmise de economia europeană, care își revine gradual după căderea drastică a PIB-ului cu circa 4% din cauza crizei financiare din 2009.

Pe de altă parte, opinează Dionis Cenușa, intervin factorii “de respingere” ce țin de neatractivitatea salariilor oficiale din sectorului real al economiei moldovenești, consecințele negative ale fraudelor din sistemul bancar, crizele politice și eficacitatea redusă a reformelor.

Politologul evidențiază faptul că imprevizibilitatea monedei și a economiei rusești, afectată de dependența de prețurile globale la hidrocarburi și sancțiunile occidentale, legate de anexarea Crimeii și războiul în Donbass, imixtiunea în campaniile electorale occidentale etc., la fel influențează comportamentul migranților moldoveni.

Acest lucru a fost observat în 2016, scrie politologul, când cifra migranților moldoveni în Rusia s-a redus cu circa 150 mii de persoane față de totalul de 584 mii de moldoveni înregistrat în 2014.

În opinia lui, chiar dacă liberalizarea vizelor exclude angajarea la muncă, reorientarea parțială a muncitorilor moldoveni spre UE are o probabilitate ridicată.

Pe lângă faptul că acesta creează avantaje practic pentru orice cetățean moldovean, criteriile pentru menținerea regimului fără vize mai sunt folositoare pentru a promova reformele ignorate de către autoritățile naționale, concluzionează politologul.