Cinci formaţiuni politice ar putea intra în Parlament după alegerile din 30 noiembrie 2014: PCRM cu 19,6% din voturi, PLDM cu 17,2%, PDM cu 14,2%, Partidul „Patria” cu 8,7% şi PL cu 8,5%. PSRM se apropie de pragul electoral cu 5,3%, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6%, conform unui sondaj IMAS, realizat la comanda Agenţiei IPN. Cifrele se referă la intenţiile de vot ale celor decişi să participe la scrutin, care reprezintă 66% din numărul total al respondenţilor.
Numărul respondenţilor decişi să voteze cu PCRM a scăzut cu 3,8 puncte procentuale comparativ cu sondajul din septembrie. O scădere au înregistrat şi PLDM (-1,4 p.p.), şi PPP (-0,9 p.p.). Formaţiuniile care au înregistrat o creştere sunt PDM (+3,5 p.p.), PL (+2,2 p.p) şi PSRM (+2,5 p.p).
„Din punctul meu de vedere, dacă e să comparăm Partidul Comuniştilor de acum 5 ani, când era foarte vizibil, foarte vocal şi foarte prezent, acum are o cu totul altă campanie şi cred că asta face ca ei să piardă. Dacă vă aduceţi aminte, pe timpul crizei politice ei aveau 39% intenţie de vot netă, iar acum, după un an şi jumătate, sunt la 19%. Procentele pierdute de PCRM s-au capitalizat pe Partidul „Patria”, Partidul Socialiştilor, au migrat spre partide de alternativă”, a declarat Doru Petruţi, director IMAS, într-o conferinţă de presă la IPN.
„Celelalte partide, liberal-democrat, democrat şi liberal, sigur că au trebuit să dea, în primul rând, explicaţii pentru propria prestaţie din campanie, dar resursele şi reţetele din campanie sunt foarte diferite. Vorbim de suport mediatic diferit, de resurse alocate în proporţii diferite, vorbim de capacitatea reţelelor de partid diferită”, a adăugat Doru Petruţi.
La capitolul încredere în liderii politici, Iurie Leancă (40%) şi Dorin Chirtoacă (38%) sunt primii, fiind urmaţi de Marian Lupu (33%), Igor Corman (31%), Vlad Filat (28%), Vladimir Voronin (28%), Renato Usatîi (27%) şi Mihai Ghimpu (20%).
Potrivit sondajului, 60% din respondenţi au declarat că au decis deja cu cine să voteze, iar 8% nu exclud că vor lua o decizie chiar în ziua votării. În ceea ce priveşte orientarea politică a respondenţilor, 29% s-au declarat de dreapta, 23% de centru, 19% de stânga, iar 22% nu ştiu sau nu au oferit un răspuns.
Sondajul a fost realizat în perioada 8-19 noiembrie, pe un eşantion de 1128 de persoane peste 18 ani, în 81 de localitaţi şi are o marjă de eroare de 3%.