Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, susține că avionul cu care președintele Igor Dodon a revenit recent de la Moscova, a adus în Republica Moldova 20 de milioane de dolari, bani pentru finanțarea campaniei Partidului Socialiștilor, în special în regiunea transnistreană și în UTA Găgăuzia. Partidul Regiunilor anunță că va depune o contestație la Comisia Electorală Centrală prin care va cere ca PSRM să fie scos din cursa electorală, motivând că este finanțat din bani de peste hotare.
Alexandr Kalinin, care este și președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, declară că după „așa-numita amnistiere migrațională” pentru cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă, anunțată de către președintele Igor Dodon, mai mulți moldoveni s-au pomenit cu interdicții de a reveni în statul rusesc. Oamenii sunt anunțați că, dacă vor încerca să intre în Rusia înainte de expirarea interdicției, riscă răspundere penală și chiar pedeapsă cu închisoare.
Partidul Regiunilor din Moldova, concurent electoral nr. 10 în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, se declară un partid pro-rus. Reprezentanții formațiunii susțin că partidul a apărat întotdeauna drepturile cetățenilor moldoveni și va face acest lucru și în continuare.
Jurnalistul Alex Cozer spune că în ultimii ani ratingurile Republicii Moldova după indicele global al democrației, indicele corupției și libertatea presei au scăzut. De asemenea, în ceea ce privește granturile pe care Republica Moldova le-a primit de la partenerii externi, Alex Cozer spune că în anul 2014 suma acestora a constituit 288 de milioane de dolari, în 2015 – 103 milioane, iar în 2018 – 21 de milioane de dolari. „Tot în 2018 am pierdut și asistența financiară de la Uniunea Europeană”, a declarat jurnalistul. Alex Cozer spune că Republica Moldova în ultimii ani a fost într-un regres continuu la toate capitolele.
Partidul Socialiștilor nu va participa la sesiunea de primăvară a Parlamentului. Într-o declarație remisă presei, socialiștii își motivează decizia spunând că majoritatea parlamentară, cu două săptămâni înainte de alegeri, încearcă să adopte în grabă o serie de numiri și decizii populiste.
Președintele Igor Dodon susține că într-o discuție cu președintele companiei rusești „Gazprom”, Alexei Miller, s-a adresat acestuia să examineze posibilitatea de a acorda Republicii Moldova o reducere de 25% la prețul actual pentru gaz. Șeful statului spune că acest lucru ar fi posibil având în vedere că Republica Moldova a obținut statutul de observator la Uniunea Euroasiatică.
Potrivit unei declarații emise la Bruxelles, Comitetul de conducere al Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic (FSCPE) îndeamnă instituțiile competente ale Uniunii Europene să reacționeze ferm în eventualitatea unor fraude electorale masive sau în caz de invalidare a alegerilor, așa cum s-a întâmplat la Chișinău anul trecut. UE va trebui să ia în calcul impunerea unor sancțiuni față de demnitarii responsabili pentru orice eventuală decizie de acest fel. Rapoartele observatorilor din partea PACE, Parlamentului European și OSCE/ODIHR vor fi importante în acest sens.
Alegeri pe înțelesul tuturor: publicitatea electorală. Publicitatea electorală poate fi făcută prin afișe electorale, panouri publicitare sau sub diverse forme în mass-media. Fiecare concurent electoral sau participant la referendum are dreptul să se expună în condiții egale, din momentul înregistrării lor de către organul electoral respectiv.
Concurenții au posibilitatea de a se promova la TV, beneficiind de un tratament egal și nediscriminatoriu la acordarea timpilor de antenă sau a spațiului publicitar pentru publicitatea electorală, indiferent de forma de proprietate a instituțiilor audiovizuale. Publicitatea electorală nu poate fi inclusă în programele de știri, emisiuni sportive, emisiuni pentru copii, emisiuni cu tematică religioasă. Răspunderea pentru conținutul materialelor electorale publicitare o poartă concurentul electoral. Radiodifuzorii vor reflecta campania electorală, în principalele emisiuni de actualitate, în așa fel, încât să devină accesibilă persoanelor cu deficiențe de auz și vedere, prin mesaje text, interpretare, descriere audio sau alte tehnici similare.
Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că fără consolidarea forțelor de dreapta candidații proeuropeni și unioniști nu au șanse de a accede în Parlament, deoarece votul cetățenilor pentru acești candidați se va dispersa. Dorin Chirtoacă nu a spus cum anume ar urma să fie decis candidatul unic al forțelor proeuropene și unioniste, menționând că sunt necesare discuții.
Avocatul Cristin Chiriac cheamă cetățenii să dea dovadă de mai multă implicare civică și să denunțe la Procuratura Generală actele de corupție și fraudă comise de politicieni, funcționari și complicii acestora. Pentru a-i ajuta, avocatul le pune la dispoziție un model de cerere către procurorul general.
Într-o conferință de presă la IPN, Cristin Chiriac a precizat că formularul poate fi descărcat accesând blogul www.avocatulchiriaccristin.com sau pagina sa de Facebook. Cererea trebuie completată cu datele personale ale cetățeanului și cu detalii despre încălcarea pe care a identificat-o. După completare, cererea trebuie tipărită în două exemplare și depusă la Cancelaria Procuraturii Generale sau poate fi expediată prin scrisoare recomandată.
La Biblioteca Națională a Moldovei a fost lansată cartea „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia”, editată de Ambasada Republicii Polone la Chișinău. Autorul cărții este Tadeusz Gaydamowicz, care are acum 96 de ani și care a contribuit la păstrarea spiritului național al polonezilor din Moldova. „În textele sale povestește cum au ajuns polonezii pe meleagurile basarabene încă în perioada țaristă. După aia, descrie viața polonezilor în perioada interbelică. Aceste texte sunt publicate în limba poloneză și în limba română și fiecare poate să aibă acces la ele”, a notat ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk.
Amănunte pe IPN!