SUA îndeamnă liderii moldoveni să formeze rapid guvernul ce va respecta voința alegătorilor. Departamentului de Stat al SUA. salută aprecierile Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa că alegerile parlamentare din Moldova au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale ale omului. Totodată, împărtășește preocupările OSCE, inclusiv cele care se referă la acuzațiile de mituire a alegătorilor și de utilizare improprie a resurselor administrative. Autorităților Republicii Moldova li se cere să cerceteze situațiile invocate. La fel, li se sugerează să acorde o atenție deosebită recomandărilor OSCE, Comisiei de la Veneția și altor recomandări internaționale pentru viitoarele alegeri.
Șeful Misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, afirmă că este pentru prima dată când o misiune internațională sub egida OSCE menționează direct în rapoartele sale preliminare informații credibile privind cumpărarea votului, utilizarea resurselor administrative etc. Polina Panainte, secretara Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte, spune că Coaliția a calificat actualele alegeri ca fiind „incorecte și parțial libere”. „Misiunea OSCE, în raportul său, a folosit un limbaj mai diplomatic dat fiind faptul că aceste rapoarte sunt considerate prioritare de către Uniunea Europeană și când UE vine să se expună asupra unui proces electoral, face referire la aceste rapoarte. Știm că UE a condiționat asistența financiară pentru Republica Moldova de aceste alegeri. Respectiv, o formulare mai generală și cu posibilitatea de a fi interpretată și pozitiv lasă mai multă discreție în dialogul dintre UE și Republica Moldova”, a spus ea.
„M-am bucurat foarte mult văzând rapoartele prealabile ale celor de la OSCE că alegerile au fost libere și corecte”, a spus premierul Pavel Filip în cadrul ședinței de ieri a Cabinetului de miniștri. Premierul a precizat că deficiențe neînsemnate semnalate nu pot influența rezultatul acestor alegeri.
Transparency International – Moldova atenționează că „subestimarea încălcărilor și fraudelor identificate în ziua alegerilor parlamentare este extrem de periculoasă și ar putea submina viitorul democratic al Republicii Moldova, transformând-o într-un poligon de experimente nocive care ar putea fi exportate, afectând democrația și securitatea regională”. Transparency International – Moldova menționează că aprecierile superficiale privind alegerile vin în contextul spălării a circa 22 de miliarde de dolari prin intermediul sistemului judiciar corupt și fraudarea unui miliard de dolari din sistemul bancar, multiple inițiative legislative de legalizare a banilor de proveniență frauduloasă, modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, prin desfășurarea alegerilor într-un singur tur, fără prag minim de participare, persecutarea masivă a oponenților politici, a liderilor locali, a activiștilor civici prin intermediul organelor de drept și mass-media controlată etc.
Comentatorul politic Alexei Tulbure este de părere că în urma alegerilor de duminica trecută, finanțarea din partea Uniunii Europene nu va fi reluată. În opinia lui, ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie a fost o mare fraudă și manipulare și nu pot fi numite alegeri, iar partenerii externi, deși nu au declarat tranșant acest lucru, au menționat că s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei electorale și în ziua alegerilor.
Președintele Igor Dodon crede că există patru scenarii post-electorale legale și unul nelegal. Referindu-se la cele legitime, președintele spune că pot fi următoarele scenarii: Partidul Democrat să facă alianță cu blocul ACUM DA PAS, socialiștii în coaliție cu ACUM, PSRM+PDM și al patrulea scenariu – alegeri anticipate. „În niciunul dintre aceste scenarii, mi se pare că Partidul „Șor” nu trebuie să se regăsească având în vedere cine face parte din această formațiune, cum este condusă etc.”, a declarat șeful statului. (Scenariul nelegitim se referă la o alianță dintre PDM și Partidul „Șor”, „cumpărând deputați din alte partide”, după care se încearcă să-i propună președintelui candidatura pentru funcția de premier).
Președintele Igor Dodon va efectua o vizită privată la Moscova la sfârșitul acestei săptămâni. „Cu toate că eu, ca președinte, nu am participat la alegerile parlamentare care au avut loc și nici membrii familiei mele, am obosit de campania electorală. Vrem să ne odihnim împreună în acest sfârșit de săptămână. Fiul mai mare face muzică și vrea la un concert în Moscova”, a declarat Igor Dodon.
ANRE urma să aprobe până pe 1 martie noua metodologie de formare a prețurilor la carburanți Ofițerul de presă al ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru IPN că metodologia este expusă pentru consultări publice, iar data ședinței publice urmează să fie anunțată. Metodologia urmează să intre în vigoare după aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial.
Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, declara anterior că, odată cu aplicarea noilor prevederi, se revine la vechea metodologie, cu plafonarea profitului la 10%. În opinia sa, metodologia propusă seamănă a fi o înțelegere cu petroliștii.
Cel de-al doilea dosar în care fostul premier liberal-democrat Vlad Filat este cercetat pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari a fost suspendat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și remis Curții Constituționale. Instanța a admis cererea avocaților, care au solicitat sesizarea magistraților constituționali pe marginea unor articole din Codul de procedura penală.
Guvernul Japoniei sprijină proiecte de securitate umană în Republica Moldova, în cadrul Programului „Kusanone”. 78,6 mii de dolari vor fi oferiți pentru modernizarea echipamentului medical la Spitalul Raional Rezina, 64,9 mii de dolari – pentru îmbunătățirea mediului de învățământ la Grădinița nr. 1 din satul Sireți, raionul Strășeni, și 89,2 mii de dolari –pentru îmbunătățirea mediului de învățământ la Școala de Arte pentru Copii „Maria Cibotari” din municipiul Cahul.
Începe Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor – 2019”
Amănunte pe IPN!