Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 26 septembrie 2019

Într-o conferința de presă la IPN pe marginea Barometrului Socio-Politic – Septembrie 2019, directorul general Imas Doru Petruți, a declarat e prima oară când în topul problemelor vedem exclusiv probleme de natură socio-economică, lucruri legate de salarii, pensii, locurile de muncă, sărăcie și prețuri. Așadar, o presiune foarte mare pe care cetățenii Republicii Moldova o pun pe factorul politic, pe guvernare, solicitând schimbări semnificative, până la urmă, legate de nivelul de trai. Din topul problemelor, un lucru interesant: cred că e prima oară când drumurile nu sunt în top trei, le vedem undeva pe locul opt-nouă – 3,7%. Nu pentru că tema drumurilor nu ar fi importantă, ci pentru problemele economice, legate de viața de zi cu zi a oamenilor, au urcat foarte mult”. Diferența între ceea ce așteaptă oamenii și ce face guvernarea este destul de mare. Inclusiv există destul de multe dezamăgiri pe tema dezoligarhizării și a depolitizării instituțiilor. Totodată, ca niciodată, în topul problemelor menționate de cetățeni stau lucruri ce ține de nivelul de trai și de modul în care oamenii trăiesc. Din acest punct de vedere, clasa politică pare că merge în sens invers față de așteptările oamenilor, reiese din studiul în cauză.

În 2016, potrivit BNS, pe teritoriul Statului Israel se aflau circa 13 mii de cetățeni moldoveni. Aproape 10 mii erau angajați în calitate de îngrijitori ai persoanelor în vârstă cu dizabilități sau căutau un loc de muncă de îngrijitor. Guvernul urmează să negocieze cu statul israelit programul-pilot de recrutare și angajare a cetățenilor Republicii Moldova în calitate de îngrijitori ai persoanelor în vârstă cu dizabilități, urmând ca Israelul să nu admită taxarea excesivă a acestor persoane, să evalueze competențele persoanelor angajate, calificarea lor, să formuleze propuneri de îmbunătățire a procedurii de recrutare.

Curtea de Apel a menținut  măsura de arest la domiciliu pentru 30 de zile a deputatei Marina Tauber, luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Cătălina Bogonos, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, iar examinarea de către Curtea de Apel a cererii de arestare a deputatei Reghina Apostolova înaintată de procurori a fost amânată pentru data de 1 octombrie, la ora 13.00”, a reata Cătălina Bogonos, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție.

Potrivit ministrei finanțelor, Natalia Gavrilița, trei acorduri de finanțare pentru proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România au fost semnate de Ministerul Finanțelor. Moldova va putea accesa finanțare în valoare de 60 de milioane de euro împrumut și 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic. Banii vor merge în special pentru construcția stației de electricitate de tip back-to-back la Vulcănești și pentru construcția unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova și Chișinău. Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că este un proiect care are nevoie cu adevărat de un angajament tehnic, politic și financiar. Un proiect care va aduce beneficii majore pentru sporirea concurenței pe piața energetică. „Obiectivul nostru este de a realiza integrarea deplină în rețeaua energetică a Uniunii Europene”, a subliniat Peter Michalko.

„Este salutabil faptul că judecătorii au început să discute între ei și să dorească schimbări în justiție, însă modul în care a fost convocată adunarea de mâine a judecătorilor aduce aminte de practicile odioase din ultimii trei-patru ani. Lipsa de transparență, dirijarea din umbră, decizii judecătorești emise cu viteza luminii. Aceste acțiuni coordonate par să aibă un singur scop – blocarea activității CSM-ului. Nu mă alarmează intenția voastră de a schimba componența CSM, atât timp cât în CSM se vor regăsi oameni onești care să susțină reformele și CSM-ul să fie funcțional. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și, respectiv, de a bloca reformele”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă. Maia Sandu a mai spus că reformele în justiție vor continua, indiferent de eforturile unora de a le zădărnici. În timp ce unii judecători se pronunță pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „să răspundă la întrebări”, dar și pentru a înlătura actuala componență a CSM, alții spun că în spatele acestei inițiative s-ar putea să fie interese ascunse și grupuri de persoane care au alte scopuri.

Referindu-se la Procuratură în cadrul
emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV, Maia Sandu spune că este nevoie de un șef al instituției cu mandat pe termen lung ca să se apuce de lucru. „Orice manager, dacă este foarte bun, știe să-și construiască echipa și să curețe sistemul. Noi venim cu această propunere de modificare a legii pentru a introduce o comisie de evaluare externă, care va face și evaluarea procurorilor, și evaluarea judecătorilor. Vedem că nu toată lumea este fericită, vedem deja mișcări și tot felul de amenințări la adresa reformelor”, consideră șefa cabinetului de miniștri. În altă ordine de idei, Maia Sandu spune că dacă va fi anulat contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, va fi anulată și taxa aeroportuară pe care o plătesc călătorii care decolează de pe aeroport.

Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău au fost escortate la CNA, fiind bănuite că ar fi pretins și perceput bani de la elevi. În urma perchezițiilor au fost ridicați 16 mii de euro. Într-un comunicat de presă al CNA se menționează că transmiterea banilor a fost documentată cu mijloace speciale, iar în imaginile obținute de anchetatori se constată perceperea banilor de la elevi, dar și nemulțumirea profesoarelor în cazurile în care sumele transmise sunt mai mici decât cele pretinse. În episoadele cercetate se constată primirea a zece mii de lei de la mai multe clase de elevi. Bani erau destinați pentru influențarea unor profesori în vederea asigurării susținerii examenelor și majorării notelor.

Consiliul electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău a refuzat să îl înregistreze în cursa electorală pentru Primăria capitalei pe Ruslan Codreanu. Cu 6 voturi „pentru” și 4 abțineri, membrii CECEC au invalidat 1200 din cele 10454 de semnături prezentate de Ruslan Codreanu. Fostul primar interimar al capitalei a admis că au putut exista anumite erori umane la colectarea semnăturilor, dar nu puteau fi atât de multe. Ina Babin, vicepreședintele CECEC, a precizat că în cursa electorală pentru funcția de primar al capitalei sunt înscrise 19 persoane.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.