Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 26 octombrie 2018

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și-a amânat vizita pastorală în Republica Moldova anunțată pentru perioada 27-28 octombrie, anul curent. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon pe o rețea de socializare… Există oare interese pentru un dialog direct între capul bisericii ruse și președinția Republicii Moldova? Transfer de imagine în ajun de alegeri?

Ar fi, pentru că președintele Igor Dodon deja susține că există riscul ca următoarele alegeri parlamentare să nu fie recunoscute. Potrivit lui, ar putea fi utilizate resursele administrative pentru a nu înregistra în cursă vreun candidat electoral sau pentru a nu fi recunoscute rezultatul alegerilor pe unele circumscripții. Potrivit lui, alegerile ar putea să nu fie recunoscute atât de socialiști, cât și de alte structuri.

Chiar și fără acest chix de comunicare, experții IPN consideră că perspectivele electorale ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) devin sumbre. La o astfel de concluzie se poate ajunge după declarațiile din 25 octombrie 2018 ale șefului statului, Igor Dodon, făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8. Într-adevăr, care ar fi motivul pentru ca deținătorul funcției supreme în stat, liderul informal al partidului cu cel mai mare rating, să înceapă a vorbi despre o eventuală nerecunoaștere a rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019? Cel mai probabil răspuns ar fi – anticiparea justificărilor pentru un eventual eșec răsunător al PSRM. Și nu e vorba despre un simplu eșec rezultat din preferințele volatile ale alegătorilor, ci de unul edificat cu propriul efort.

Pe de altă parte, dacă și liderul informal al PSRM este nemulțumit de condițiile în care urmează să se desfășoare alegerile, atunci ar trebui să înțelegem că există formațiuni politice care dispun de condiții și de resurse, care le depășesc pe cele ale PSRM după impactul pe care îl pot produce. Dacă e așa, și supoziția menționată e corectă, atunci ar fi corect din partea șefului statului să ne spună direct – care sunt acele formațiuni și de ce fel de resurse speciale dispun ele? Oare nu cumva e vorba despre partide care dispun, la fel ca și PSRM, de resurse financiare din surse obscure, convertesc binefacerea în propagandă politică, folosesc instituțiile publice în scopuri partinice, dispun de media-holding-uri propagandistice etc.? Probabil, anume așa este, de aceea Igor Dodon se ferește să le numească.

...Și o ține mai moale, pentru că „Parlamentul este cel care face legile în țară, spune șeful Legislativului, Andrian Cand. Potrivit Constituției, președintele este un fel de arbitru, care echilibrează puterile, inclusiv jocul politic al partidelor”. Potrivit afirmațiilor pe care șeful legislativului le-a făcut la emisiunea „Puterea a patra”, de la N4 TV, „președintele nu este un jucător politic, dar unul instituțional”.

Referindu-se la suspendările temporare ale șefului statului, Andrian Candu spune că președintele nu poate să aibă propriul candidat în anumite funcții, aceasta ar însemna că își asumă guvernarea direct sau indirect.

Hai, lăsați, pe vremea comuniștilor numai așa a și fost. Liderul lor, Vladimir Voronin, spune acum cu mândrie la „Moldova în direct” (postul public de televiziune Moldova 1) că „noi când am fost la guvernare am dobândit Acordul de comerț asimetric și acest lucru a fost de ajuns pentru 20 de ani pentru Moldova înainte. Să modernizăm țara conform standardelor europene trebuie făcut în fiecare zi obligatoriu, în toate instituțiile. iar Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană trasează obligațiuni foarte mari, pe care țara nu este gata să le onoreze. Nu trebuia semnat acest acord pentru că el nu a fost pregătit, n-a fost gândit, nu l-au citit guvernarea de atunci și nici ăștia de acum”, spune politicianul.

Prost cu cititul și dovezi cu duiumul că statul își servește prost contribuabilii: Premierul Pavel Filip vrea investigarea cazurilor de administrare dubioasă a terenurilor instituțiilor de învățământ și cercetare cu profil agricol, cărora li se alocă circa 312 milioane de lei cheltuiți ineficient. „De la terenurile agricole pe care le dețin, veniturile sunt zero lei. Astăzi putem să investim acolo sume enorme de bani, rezultatul nu se va îmbunătăți, ba dimpotrivă, dezastrul se va amplifica”.

Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru pentru soluții de depășire a situației critice din domeniu. Acesta va trebui să elaboreze un plan de restructurare a rețelei de școli profesionale, colegii, universități, instituții de cercetare cu profil agricol și să sesizeze procuratura pentru investigarea cazurilor de inducere în insolvență a stațiilor tehnologice și didactice-experimentale care administrează terenurile instituțiilor de învățământ și cercetare cu profil agricol.

Vise „cu dorințe” de la vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, care spune că miliardul furat este în drum spre Republica Moldova. Potrivit lui, peste 10% din suma fraudată a fost deja recuperată. Oare?

De altă părere e directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, care spune că până acum, nu s-a recuperat nimic din suma fraudată. Iar persoana care este menționată de 74 de ori în raportul Kroll, Ilan Șor, este sub protejarea aparentă a PDM – el deschide 100 de magazine sociale, pleacă în străinătate deși are interdicție. „Și acest lucru vorbește foarte clar despre impunitatea unor persoane și aplicarea selectivă a justiției”.

Iar autorii unui nou articol Sic! îi întorc replica vicepreședintelui Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care, probabil, a uitat că actuala componență a legislativului nicidecum nu reflectă voința poporului exprimată în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, ci mai degrabă abilitatea partidului de guvernare de a înrola și intimida actualii oponenți parlamentari. Autorii accentuează, că Valeriu Ghilețchi reflectă, însă, destul de fidel, nemulțumirile guvernării PD față de societatea civilă.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.