Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 24 iunie 2019

După revocarea lui Stanislav Pavlovschi, prim-ministra a înaintat propunerea ca în această funcție să fie numită Olesea Stamate. Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că în perioada lucrului asupra Planului de Acțiuni în domeniul justiției, a identificat mai multe incompatibilități de caracter personal, care, din păcate, potrivit Constituției, fac imposibilă activitatea sa în calitate de membru al Guvernului.

Demisia la doar câteva zile de la numirea în funcție este ceva grav. Comentatorul politic Vitali Catană nu exclude că în fața ministrului Pavlovschi ar fi existat sarcini pe care el n-ar fi putut să le îndeplinească. La un moment dat, a presupus comentatorul, Ministerul Justiției ar putea emite avize pentru amnistierea unor persoane.

Alternativa transferului pașnic de putere a fost o mare și gravă destabilizare în țară, cu eventuale ciocniri în masă și manifestări de violență. După anumite semnalmente, societatea moldovenească s-a aflat la un singur pas de acest scenariu și este important să se înțeleagă cum s-a reușit evitarea acestuia. Motivele, condițiile și consecințele transferului de putere, precum și situația în care se află țara și cum această experiență poate fi utilizată pe viitor, au fost discutate de către reprezentanții partidelor parlamentare, participanți la dezbaterile publice cu tema: „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul intern”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

În cadrul dezbaterilor la IPN, vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari menționează că este devreme de a se face concluzii referitor la schimbările politice care au avut loc în ultima perioadă. Potrivit lui, coaliția de guvernare este foarte pestriță, dar va dori să se mențină cât se poate de mult. În opinia politicianului, în următoarea perioadă, din câte se vede, oamenii vor urmări în continuare un spectacol. „De aici vom avea mulți perdanți din rândul cetățenilor pentru că show-urile sunt interesante, dar ele trebuie să fie completate cu hrană. Din câte se vede și din programul de guvernare, care a fost făcut public doar după ce, de câteva ori, exponenții Partidului Democrat l-au solicitat, că tot ce ne-a pregătit guvernarea este spectacol. Aș vrea foarte mult să cred că guvernarea va crea proiecte și nu le va opri pe cele existente care sunt importante pentru oameni pentru că ele vor permite să se mențină anumite ritmuri de creștere economică. Sperăm că de la aceste lupte și spectacole să nu fie slăbite instituțiile statului. Or, noi constatăm că se slăbesc instituțiile statului”, a conchis politicianul.

În cadrul acestor dezbateri, identificând geneza crizei complexe din 7 – 14 iunie, care, în viziunea democratului a arătat „multă maturitate politică” a PDM, expertul Igor Boțan a precizat că cele întâmplate în această perioadă trebuie reglate nu doar de factorii politici, ci și de organele de drept și a afirmat că rolul jucat de Curtea Constituțională poate fi văzut în comunicatul prezentat de Comisia de la Veneția. „Jurisprudența Curții Constituționale începând cu anul 2013 a fost una, dacă putem spune așa, care a condus spre situația care am avut-o pe 7, 8 și 9 iunie 2019, iar de aici putem trage foarte multe concluzii despre ce urmează să se întâmple în Republica Moldova, pentru a nu mai avea astfel de situații, care, cu adevărat, puteau să se termine tragic pentru mulți dintre cetățenii Republicii Moldova”, a spus Igor Boțan.

Vlad Plahotniuc, și-a depus mandatul de președinte al partidului și a scris pe Facebookscris că nu va candida pentru vreo funcție în partid, dar nu renunță la mandatul de deputat.  „Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni”, a specificat el fără a se prezenta la ședințele legislativului.

„Plahotniuc a plecat, sistemul a rămas”. Astfel a comentat ex-premierul Vlad Filat decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prin care a fost respinsă cererea de recuzare a judecătorilor Andrei Niculcea și Sergiu Lazari, cărora le-a fost repartizată spre examinare cea de-a doua cerere de revizuire a procesului în care a fost condamnat în primul dosar.

Potrivit unui sondaj realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor și prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, pentru Partidul Democrat și-ar da votul 5,2% din populație și formațiunea nu ar accede în Parlament. Potrivit sondajului, Partidul Politic Şor ar acumula 3,4% dintre voturi, Partidul Comuniștilor – 2,3%, iar Partidul Politic Partidul Nostru – 1,6%. Procentul indecișilor și celor care nu au răspuns este de 22,5%, iar 8,9% nu ar vota pe nimeni. La întrebarea care le este atitudinea față de formarea actualei majorități parlamentare, 75,2% dintre intervievați au spus că este pozitivă, iar 9,1% au apreciat-o ca negativă. Întrebați dacă susțin Guvernul Maiei Sandu, 67,3% au răspuns „Da”, iar 14,9% – „Nu

Într-o conferință de presă la IPN, omul de afaceri Denis Urechi (condamnat în dosarul „furtului miliardului”și eliberat din detenție după trei ani și jumătate) a declarat că o bună parte din procurori sunt implicați în schema de furt. „Cel mai grav este că, pe lângă faptul că au protejat schema de furt”, a declarat Denis Urechi. El afirmă că unul dintre beneficiarii finali ai banilor furați din sistemul bancar este chiar procurorul general, Eduard Harunjen. „Cred că guvernarea nouă este interesată să elucideze frauda bancară, sunt gata să prezint toate actele. Sunt gata să contribui cu ce se poate pentru a elucida acest fapt. Motivația mea este ca frauda bancară fie descoperită”, a declarat omul de afaceri. Dânsul afirmă că a făcut pușcărie pe nedrept și că din 2012, când a fost intentată cauza penală, niciun făptuitor real nu a fost condamnat.

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, spune că fostul ministru al finanțatelor Veaceslav Negruța, audiat astăzi, a prezentat informații importante despre frauda bancară. Președintele Comisiei a comunicat că nu s-a prezentat astăzi la audieri Veaceslav Ioniță, președinte al Comisiei parlamentare pentru economie buget și finanțe în perioada 2009-2014. Potrivit lui Alexandr Slusari, acesta a fost rechemat pentru ziua de joi, 27 iunie, alături de Valeriu Lazăr, ministru al economiei în perioada 2009-2014.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.