Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 iunie 2019

Sorin Stati, fostul director al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova - MoldATSA, susține că prin Republica Moldova s-ar face contrabandă cu chihlimbar. Potrivit lui, două tone de acest tip de piatră scumpă ar fi  transportate săptămânal din Ucraina în Republica Moldova și care ulterior ar ajunge în Hong Kong. Sorin Stati susține că această acțiune de contrabandă ar fi efectuată în colaborare cu Poliția, iar conducerea Aeroportului Internațional Chișinău și Serviciul Vamal ar fi la curent cu această schemă. „Toate schemele de contrabandă sunt cunoscute”, spune fostul director MoldATSA. Potrivit lui, de asemenea funcționează scheme de contrabandă cu țigări, alcool și alte bunuri care ar fi protejate de reprezentanți marcanți ai fostei guvernări și funcționari înalți din poliție.

În Republica Moldova nu au existat condiții de dizolvare a Parlamentului. Majoritatea parlamentară formată din PSRM și ACUM a acționat în limitele Constituției atunci când a instalat noul guvern condus de Maia Sandu, se menționează într-un comunicat de presă al Comisiei de la Veneția, al cărei aviz integral va fi făcut public săptămâna viitoare

Igor Dodon scrie pe Facebook că, potrivit Comisiei de la Veneția, Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor, fiind „invitați” la ședințele Curții doar reprezentanții PDM, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau a Președinției. Astfel, s-a încălcat principiul egalității părților. Termenul de trei luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în considerație 9 iunie era zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit până pe 10 iunie. Procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern. Sunt teze citate de șeful statului, Igor Dodon, din opinia aprobată de Comisia pentru democrație prin drept a Consiliului Europei, numită și Comisia de la Veneția, cu privire la situația constituțională și posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

Este pentru prima dată în istorie când Comisia de la Veneția spune răspicat că o Curte Constituțională a încălcat Constituția prin calcularea eronată a termenului de trei luni. Este comentariul premierului Maia Sandu. Potrivit dânsei, judecătorii Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia imediat, pentru a permite unor judecători profesioniști și independenți să refacă prestigiul acestei instituții. „Cât timp va exista acest Guvern, actele Comisiei de la Veneția vor fi considerate ca fiind obligatorii și urmează a fi respectate”, a scris Maia Sandu, pe Facebook

Tatiana Răducanu, fostă membră a Consiliului Superior al Magistraturii și fostă judecătoare a Curții Supreme de Justiție, spune că nu a fost surprinsă de demisia președintelui Curții Constituționale Mihai Poalelungi, însă consideră că doar demisia nu este suficientă. „E nevoie de ridicat imunitatea și de pornit o procedură penală pe abuz în serviciu”, spune fost judecătoare. Potrivit ei, acest lucru trebuie să se întâmple în raport cu toți membrii CC pentru că opinii separate nu au fost declarate. „Avem multe rapoarte internaționale de la Consiliul Europei, Comisia Europeană, instituții europene care spun că nu este independent sistemul judecătoresc”, afirmă Tatiana Răducanu.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă  îngrijorarea față de faptul că legislativul promovează proiecte de lege de materie electorală cu un impact major fără respectarea principiilor transparenței decizionale. Potrivit Coaliției, modificarea la 18 iunie a articolului 20 al Codului Electoral vine în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția1 și va spori și mai mult riscul de subminare a independenței Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, Coaliția amintește și despre modificările aprobate la Codul Electoral în data de 11 iunie, fără ca acestea să fie precedate de consultări publice. Ca urmare, membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte solicită stoparea promulgării legii adoptate de legislativ la 18 iunie 2019  și completarea ulterioară a acesteia în vederea prevenirii pe viitor a revocărilor discreționare a membrilor CEC.

În cadrul întâlnirii dintre premierul Maia Sandu cu reprezentanți ai autorităților publice locale, Prim-ministrul a declarat că vor avea loc mai multe schimbări în ceea ce privește funcționarea administrației publice locale. Banii vor fi acordați pe baza priorităților stabilite, după criteriile cost-beneficiu, în limita resurselor existente. Premierul a mai precizat că va fi deschisă calea finanțărilor directe de la parteneri externi către autoritățile publice locale, astfel încât să fie redusă dependența de bugetul puterii centrale. Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a prezentat câteva inițiative legislative care privesc autoritățile publice locale. Prima dintre aceste inițiative este ca alegerile locale să se desfășoare în aceeași zi, mai exact în a treia duminică a lunii octombrie, o dată la patru ani. Alte inițiative legislative privesc restabilirea drepturilor secretarilor consiliilor locale de a perfecta acte notariale și rămânerea în primării a tuturor banilor proveniți din impozitul pe venit al persoanelor fizice.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicolae Popescu, a solicitat Guvernului  Statelor Unite ale Americii un nou program de asistență pentru Republica Moldova prin intermediul Corporației Provocările Mileniului. a convenit cu partenerii americani să fie depuse eforturi comune pentru a debloca situația și a reduce gradul de corupție din Republica Moldova, lucru care va permite ca moldovenii să beneficieze de asistență externă mai mare. „Absolut toți interlocutorii mei din SUA au spus că își doresc să sprijine Republica Moldova în această nouă etapă a istoriei sale”, a declarat ministrul. În altă ordine de idei, dânsul a declarat că Ambasada Republicii Moldova din Israel nu va fi strămutată de la Tel Aviv la Ierusalim și a vorbit despre terenul acordat pentru ambasada SUA la Chișinău.

Circa 30 de afaceri vor fi create și dezvoltate prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Într-un comunicat de presă al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), se menționează că activitatea antreprenorială a companiilor va genera investiții în economie de circa 17 milioane de lei și va asigura aproape 70 de locuri de muncă. Programul PARE 1+1 activează în baza algoritmului „1+1” – un leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

Într-o conferință de presă al IPN, Alexei Repede, președinte Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), a declarat că pentru afaceri în Republica Moldova prezintă potențial domeniul agriculturii și industriei agroalimentare. Antreprenorii mai pot investi în agroturism, industria de textile, IT, automotive. Riscurile de investiții în Republica Moldova țin, în principal, de cadrul legal ineficient și procedurile anevoioase pentru exportul produselor agroalimentare, pentru distribuția energiei în rețea, dar și, în general, de cadrul sub-reglementat pentru mai multe sectoare. Alexei Repede s-a referit și la criza de încredere în sistemul financiar bancar, creșterea alarmantă a numărului de întreprinderi lichidate, lipsa garanților investițiilor, factorul corupției.

Primarul de Chișinău, Ruslan Codreanu, a demis întreaga conducere a întreprinderii municipale „Piața Centrală”, la doar două luni de la numirea acesteia. Edilul a luat decizia după ce a fost sesizat de vânzători că li se percep în continuare taxe exorbitante pentru a putea activa pe teritoriul pieței. Ruslan Codreanu a declarat la o conferință de presă, că a transmis plângerile comercianților Procuraturii Anticorupție și Ministerului Afacerilor Interne.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.