Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 20 iunie 2019

Blocul ACUM este împotriva federalizării și poziția nu are cum să se schimbe. Declarația aparține prim-ministrei Maia Sandu, făcută în platoul postului public de televiziune Moldova 1. Totodată, Maia Sandu spune că deși vicepremierul pentru reintegrare a fost înaintat în Guvern de către socialiști, „are un vot în Guvern. Dacă va veni cu idei pe care nu le considerăm potrivite, evident, aceste idei nu vor fi susținute. Dacă va veni cu idei bune, îl vom susține. Votul este al majorității în Guvern”, spune șefa cabinetului de miniștri. Despre procurorul general Eduard Harunjen prim-ministra spune că cel mai bine ar fi dacă și-ar da demisia. Chiar dacă nu se va întâmpla acest lucru, Maia Sandu spune că s-a început lucrul asupra modificării Legii privind Procuratura și, astfel, șeful Procuraturii oricum va trebui să plece. Maia Sandu consideră că trebuie să înceteze și „spectacolul” când membrii actuali ai Curții Constituționale au discreditat în totalitate această instituție.

Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, consideră că regimul lăsat de către Partidul Democrat trebuie demontatGuvernul actual are maxim o lună-două pentru a demonta acest regim și a crea condiții pentru a organiza alegeri libere și corecte. El nu poate fi lăsat așa cum a fost”, susține directorul IIS.

Blocul de la Otaci, în care o scară cu nouă etaje s-a prăbușit în întregime, va fi demolat. Prezent la fața locului, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, a declarat că sunt excluse versiunile exploziei de gaze sau de muniții. Preliminar, ar fi vorba despre încălcările admise la edificarea construcției.  Procuratura raionului Ocnița a declanșat o cauză penală pe faptul executării necalitative a lucrărilor de construcție a blocului care s-a prăbușit, miercuri, în orașul Otaci. Președintele țării, Igor Dodon, care a efectuat o vizită la fața locului în această dimineață, a comunicat că statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe noi.

Organizații ale societății civile fac apel pentru o colaborare mai intensă cu noul Guvern. Excluderea practicii defectuoase de adoptare a proiectelor de legi și altor acte normative, inclusiv modificarea acestora, fără asigurarea consultărilor publice cu toate părțile interesate, adoptarea în lectură finală a proiectului Legii cu privire la organizațiile necomerciale, în versiunea curentă, îmbunătățirea mecanismului 2% și a celui cu privire la filantropie și sponsorizare, în sensul înlăturării barierelor tehnice nerezonabile și încurajării contribuabililor să susțină sectorul neguvernamental, reprezintă alte îndemnuri transmise către guvernare. Organizațiile societății civile mai doresc asigurarea finanțării de stat existente a ONG-urilor în bază de transparență și condiții egale, detalierea cadrului legal cu privire la antreprenoriatul social și cumpărarea serviciilor sociale, clarificarea procedurii privind contractarea de către autoritățile publice a serviciilor prestate de ONG-uri.

Premierul Maia Sandu a cerut ca toate privatizările anunțate de Agenția Proprietății Publice să fie temporar stopate, să se procedeze la o investigație profundă a procesului de privatizare desfășurat în ultimii ani și, în special, în ultima perioadă. Dacă se vor depista tranzacții ilegale, netransparente, vor fi anulate, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere. Vladimir Baldovici a fost eliberat din funcția de director al APP. cabinetul de miniștri a aprobat eliberarea din funcție a lui Simion Carp, secretar general de stat la MAI, Ion Sula, director general interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, s-a decis că atribuțiile directorului general CNAM să fie îndeplinite temporar de Iurie Osoianu. Tot astăzi, executivul a rechemat-o pe Cristina Balan, ambasador al Republicii Moldova în SUA și Mexic.

„Astăzi, 20 iunie 2019, dl Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale”, se arată într-un anunț plasat pe pagina oficială a Curții Constituționale, fără a fi indicate motivele demisiei lui Mihai Poalelungi.

Pentru 21-23 iunie se anunță vreme caniculară. Meteorologii au emis o avertizare cod galben, pe arii extinse fiind prognozate temperaturi de până la +33 de grade Celsius. Pentru vineri și sâmbătă, la nord și în centru sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. În nord ploile se vor menține și în prima parte a săptămânii viitoare. Vremea treptat se va răcori, iar către ziua de joi temperaturile vor scădea până la +21...+24 de grade Celsius.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.