Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 2 mai 2019

Numărul persoanelor care fac studii de doctorat în Republica Moldova scade pe an ce trece. Dacă în anul 2017 erau 1600 de persoane, atunci în 2018 cifra s-a redus până la puțin peste 1500 de persoane, ceea ce înseamnă o scădere 3,3%, transmite IPN cu referire la datele oferite de Biroul Național de Statistică. Jumătate din numărul total de doctoranzi s-au înscris la specialitățile din domeniul științelor sociale și economice. Mai puțin selectate sunt domeniile științelor inginerești și tehnologiilor, și științelor agricole. Cei mai mulți dintre doctoranzi (36%) se înscriu în categoria de vârstă 26-30 de ani, mai puțini (aproximativ 5%), fac doctoratul până la 25 de ani.

Anul trecut, aproape fiecare al doilea caz de contravenție este din domeniul circulației rutiere. Principala sancțiune aplicată a fost amenda. Potrivit datelor BNS, încălcările în domeniul circulației rutiere sunt urmate de contravențiile ce vizează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile imobiliare, care au fost de 12,2%). Numărul acestora, spune BNS, s-au micșorat cu 5,6% față de 2017. Urmează contravențiile referitoare la ordinea și securitatea publică (9,3%), în scădere cu 26,3% comparativ cu anul 2017. În medie, la 1000 de locuitori revin 116 pedepse aplicate. Din suma amenzilor aplicate au fost încasate 129,4 milioane de lei.

Într-o rezoluție, aprobată la mitingul organizat de către PSRM pe 1 mai în capitală, se menționează că socialiștii sunt convinși de necesitatea creării unei coaliții durabile și funcționale, precum și a unui Guvern stabil, în vederea implementării programului său socio-economic, adică educație și asistență medicală la prețuri accesibile și de înaltă calitate, atragerea investițiilor străine din Est și Vest, sau crearea de noi locuri de muncă. PSRM este convins, de asemenea, că orice adoptare a legilor anti-oligarhice este posibilă numai în cadrul unei coaliții de guvernare stabile, în caz contrar, Moldova se va confrunta din nou cu haos și sărăcire.

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că o coaliție de patru ani cu Partidul Socialiștilor este o utopie. În altă ordine de idei, parlamentarul a spus că Blocul ACUM este unica forță politică parlamentară, la ora actuală, care categoric nu-și dorește alegeri anticipate „după regulile lui Plahotniuc”. dacă vom fi împinși în aceste alegeri, să ne mobilizăm, că venim la oameni. Noi avem ce spune la popor, să ne ducem la diaspora, să ne consolidăm cum putem. Nu ne dorim aceste alegeri, dar dacă vom fi împinși, până la urmă este un exercițiu democratic, chiar și în condiții foarte vitrege, foarte ostile pentru democrație”, a mai spus Alexandru Slusari.

Întrebat de jurnaliști cât de adevărată este informația că actualul ministru al finanțelor, Ion Chicu, ar putea fi înaintat la funcția de premier, Igor Dodon a declarat că nimeni nu poate înainta un candidat decât președintele. Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, declara în legătură cu sesizarea Curții Constotuționale că, în conformitate cu prevederile Constituției, în cazul nealegerii candidatului la funcția de prim-ministru în termen de trei luni, președintele țării dizolvă Parlamentul ales. Aceeași normă stabileștecă trebuie să fie cel puțin două propuneri în termen de 45 de zile, înglobate în cele trei luni.

Ședința de judecată în cel de-al doilea dosar de învinuire a ex-premierului Vlad Filat, care urma să aibă loc joi, 2 mai, a fost amânată. Solicitat de IPN, avocatul Victor Munteanu a declarat că recursul apărării în privința încheierii cu privire la respingerea sesizării Curții Constituționale încă nu a fost examinat de către Curtea de Apel Chișinău și, respectiv, dosarul nu s-a întors la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Recursul a fost depus în instanța de apel, după ce instanța de fond a respins, acum două săptămâni, solicitarea avocaților, care au ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că actuala guvernare a dispus majorarea salariilor profesorilor universitari, din cadrul centrelor de excelență și instituțiilor de învățământ profesional, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile. Potrivit liderei PAS, în ultimele zile, mai multe instituții media au scris despre faptul că instituțiile de învățământ superior, centrele de excelență și instituțiile de învățământ profesional nu au suficienți bani pentru a achita salariile majorate anunțate de către guvernare. Sindicatele de ramură au făcut și unele calculele în acest sens, potrivit cărora, cele 27 de instituții de învățământ au nevoie de 120 de milioane de lei suplimentar pentru ca să poată să asigure plata salariilor majorate până la sfârșitul anului 2019.

Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și-a dat demisia.

Un grup de deputați ai Blocului Politic ACUM DA PAS au expediat către Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică un demers prin intermediul căruia solicită informații despre cum are loc importul energiei electrice în partea stângă a Nistrului.  Potrivit demersului, „de mulți ani consumatorii din partea dreaptă a râului Nistru, achitând energia electrică, întrețin de fapt regimul separatist și contribuie la majorarea semnificativă a datoriilor țării pentru gazele naturale, livrate de Concernul Gazprom”. Deputații vor să știe „în baza căror legi MEI dispune de atribuții de organizare a grupului de lucru pentru selectarea furnizorilor de import a energiei electrice și de ce nu sunt publice cerințele față de importatorii de energie electrică”.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.