Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 19 martie 2019

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică şi Furnizare Energie Electrică Nord solicită majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Pentru consumatorii casnici, racordați la rețelele electrice de joasă tensiune, tariful solicitat este de 180,25 bani/kWh față de 179 bani/kWh cât este acum.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului este unul foarte dur și detaliat, ceea ce relevă atenția cu care este privită Republica Moldova de către partenerii externi. Un asemenea raport este foarte important inclusiv pentru că el este luat în considerare atunci când partenerii externi decid să acorde ajutor Moldovei. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8. (Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018, publicat pe 13 martie, relevă faptul că justiția selectivă și corupția continuă să fie cele mai grave probleme cu care se confruntă moldovenii. Deși legislația prevede sancțiuni penale pentru acte de corupție, guvernarea nu a reușit să pună în aplicare legea în mod eficient. Documentul constată o serie de probleme, inclusiv tortura în închisori și instituții psiho-neurologice, condiții inumane, arestări arbitrare, îngrădirea libertății presei, corupția la nivel înalt, precum și aplicarea forței față de persoanele cu dizabilități în instituțiile statului. De asemenea, în raport se mai spune despre supraaglomerarea și condițiile care nu întrunesc standardele internaționale din instituțiile penitenciare, iar abuzurile asupra deținuților continuă să fie o problemă).

Șefa diplomației UE, Federica Mogerini, a declarat că nu va comenta situația politică de după alegerile din Republica Moldova, dar Uniunea Europeană va monitoriza cu vigilență situația statului de drept și în special implementarea Acordului de Asociere.

„Nu ține de noi să intrăm în discuții despre coaliții și formarea Guvernului, dar ține de noi să rămânem vigilenți asupra situației respectării statului de drept și în primul rând asupra implementării agendei Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Este un partener-cheie pentru noi în cadrul Parteneriatului Estic și așteptăm cu nerăbdare sărbătorirea aniversării a zece ani cu partenerii noștri estici, aici, în luna mai”, a declarat Mogherini.

Proiectul de intrare a Republicii Moldova în spațiul relațiilor internaționale se face prin ușa Moscovei. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu. Analistul s-a referit la proiectul pe care l-a prezentat președintele Igor Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen pe care șeful statului l-a numit „concept al politicii externe echilibrate”. Prin acest proiect-soft Rusia încearcă să-și extindă dominația în Republica Moldova într-un mod categoric. Președintele lansează acest plan fără a avea o discuție în interiorul societății moldovenești”, a menționat analistul la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Primari din opt țări, inclusiv Republica Moldova, au semnat o declarație-angajament, numită Solar Mayors Charter, de valorificare a energiei solare în mediul urban. Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie. În ultimii cinci ani, în Republica Moldova au fost implementate aproximativ 50 de proiecte mici, în mare parte instalații solare pe acoperiș, majoritatea în Chișinău, cu o capacitate cumulată de aproape 4MW.

Deputații socialiști, 35 la număr, întruniți astăzi în prima ședință, au ales conducerea fracțiunii parlamentare. Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor va fi Zinaida Greceanîi. Vicepreședinte al fracțiunii a fost desemnat Corneliu Furculiță, iar secretar – Vasile Bolea.

Blocul ACUM va participa la constituirea noului Parlament și va înainta un candidat pentru președinția Parlamentului, susține istoricul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Europa Liberă. Deputatul a afirmat că blocul ACUM are o viziune foarte clară asupra sistemului de justiție și că în acest moment se cere demiterea procurorului general și șefilor CSM, CNA etc. Potrivit lui Octavian Țîcu, ACUM ar putea obține demiterea procurorului general prin obținerea unei hotărâri a Parlamentului prin care este anunțat caracterul de stat captiv și care le permite două modalități - atât de a vota in corpore această demisie, cât și nominală, reieșind din prevederile constituționale pe care noi le avem. „Asta este o măsură de urgență pornind și de la faptul că avem o stare absolut neordinară a captivității acestui stat”, a menționat reprezentantul blocului.

Într-un articol pentru IPN despre cauzele victoriei electorale a socialiștilor în UTA, Veaceslav Craciun trece peste stereotipul găgăuzilor pro-ruși și spune că PSRM a făcut o campanile electorală activă în autonomie, agitatorii lor au intrat în fiecare casă, oamenii au primit la mână ziare și foi volante cu programul partidului. Democrații au întreprins și ei câteva acțiuni, iar blocul ACUM pare că a renunțat în mod aprioric la alegătorul găgăuz. Situația s-a reflectat și în componența listelor de partid: PSRM a operat cu cinci reprezentanți ai regiunii, PDM cu unul, iar formațiunea Maiei Sandu și Andrei Năstase cu niciunul. Astfel, și rezultatul a fost previzibil: PSRM – 83 la sută, DPM – 6 la sută, ACUM – mai puțin de un procent.

Dacă partidele de dreapta nu au ce le spune locuitorilor autonomiei, dacă lor le este teamă de „specificul” alegătorului găgăuz, aceasta este o problemă a partidelor în cauză. Dar dacă extinderea bazei electorale este o prioritate, problema ar urma să fie soluționată, conchide autorul.

Alegerile bașcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Adunarea Populară, care a operat totodată mai multe modificări în legislația electorală locală. Modificările operate vizează prezența la vot. Astfel, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Până acum, prezența la vot trebuia să atingă cel puțin 33%.

Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului național al alegătorilor. Vladimir Cîssa a declarat că această modificare vine în contextul în care la alegerile precedente datele cu privire la numărul de alegători au diferențiat semnificativ – de la 25 de mii la 30 de mii. Or, în acest mod va fi implementat un mecanism unic de întocmire a listelor.

Mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condițiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente. Respectiv, după această dată trebuie să fie organizate alegerile locale generale și prima zi ar fi duminică, 16 iunie, însă este la decizia Parlamentului. O dată limită nu este reglementată. Dacă Parlamentul decide să fie organizate alegeri locale pe 16 iunie, decizia ar trebui să fie luată până pe 17 aprilie, pentru a se respecta termenul de cel puțin 60 de zile înainte de scrutin.

Aproape 250 de biblioteci publice, majoritatea de la sate, au rămas în afara procesului de modernizare în cadrul programului Novateca, implementat de către IREX-Moldova. Modernizarea bibliotecilor înseamnă transformarea lor în centre comunitare active care oferă comunității acces la un spațiu public modern, dotat cu calculatoare conectate la internet, dar și servicii inovative de informare menite să îmbunătățească viața cetățenilor.

Inițial, procesul de modernizare a bibliotecilor a inclus 750 biblioteci publice, dar s-a ajuns la 1088. În total, au fost modernizate două biblioteci publice naționale, două – municipale, zece – orășenești, 25 – raionale și 1049 comunale și/sau sătești.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.