Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 17 aprilie 2019

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, consideră că se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului care s-a înregistrat în ultimele zile, iar speculanții pieței valutare ar fi în așteptarea unor asemenea agitații. Expertul economic spune că această creștere este o fluctuație puțin mai alertă decât cea obișnuită. Potrivit lui, există anumite premise cum ar fi cererea sporită de valută, dar și incertitudinea politică din Republica Moldova. „Eu cred că în continuare leul se va deprecia față de monedele principale, dar sunt fluctuații minime, nici pe departe o fluctuație semnificativă.

Banca Națională a Moldovei precizează că piața valutară din Republica Moldova se află la o etapă temporară de reajustare, volatilitatea și ritmul de depreciere față de moneda de referință, euro, fiind îndeaproape monitorizate.  „Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”, se menționează în comunicat.

Viziunea Blocului politic ACUM cu privire la soluționarea problemelor acumulate în ultimii ani și a impasului creat după alegerile parlamentare a fost expusă astăzi, 17 aprilie, de către liderii celor două partide constitutive ale blocului, Andrei Năstase și Maia Sandu, la întrevederile avute cu ambasadorul SUA, Dereck Hogan, cel al Uniunii Europene, Peter Michalko, și cu ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasneţov.

În opinia comentatorului politic Corneliu Ciurea, pentru ACUM un dialog cu socialiștii va fi fatal. Iar Anatol Țăranu spune că „dacă ei (socialiștii – n.r.) nu vor intra în niciun contact cu PDM, înseamnă că aceasta nu este decizia socialiștilor, asta este decizia Moscovei”, menționează comentatorul.

Liderul PPDA îndeamnă socialiștii să revină la o declarație a lor din anul 2016 care avea același subiect de deoligarhizare pe care îl propune blocul ACUM, să o actualizeze pentru a fi votată în comun de deputații PSRM și ACUM. În opinia lui, se fac tărăgănări și toate aceste tărăgănări duc la dizolvarea Parlamentului.

Deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a reiterat că blocul ACUM nu-și dorește vreo coaliție sau alianță cu PSRM. „Dacă Partidul Socialiștilor vrea să insiste în continuare în acest context, atunci este clar că PSRM dorește alegeri anticipate”, a declarat Sergiu Litvinenco. Alte opinii exprimă Președintele Asociației „Voievod”, Nicolae Pascaru, expertul în politici publice Ștefan Gligor, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

Serviciul Fiscal de Stat va lucra în regim special în următoarele două săptămâni, în legătură cu recepționarea declarațiilor pe venit ale persoanelor fizice. În acest sfârșit de săptămână, pe 20 și 21 aprilie, oficiile SFS din toată vor fi deschise pentru cetățeni de la ora 09.00 până la 15.00. Săptămâna viitoare, de luni până vineri, programul de lucru va fi de la 08.00 la 19.00.

Pe 27 aprilie, sâmbătă, se va lucra de la 09.00 la 15.00, iar pe 30 aprilie, zi de marți după Paști, se va lucra de la 08.00 la 17.00. Pe 1 mai declarațiile pe venit vor putea fi depuse de la 09.00 la 15.00, iar a doua zi, de la 8.00 la 19.00.

Trei bărbați din Chișinău au ajuns pe mâna poliției, fiind suspectați de organizarea migrației ilegale a moldovenilor în Germania. S-a stabilit că în schema infracțională a fost implicată și o agenție privată de angajare în câmpul muncii, care avea rolul de a recruta și transporta persoanele în Germania, fondatorul și administratorul agenției fiind unul dintre suspecți.

O nouă ediție a târgului cadourilor de Paști – Târgul de Florii va fi organizat în perioada 19-23 aprilie, la Moldexpo. Peste 100 de agenți economici vor pune în vânzare ouă încondeiate, dulciuri, cozonaci și pască, dar și produse hand-made cu simboluri pascale, decorațiuni, flori și material săditor. Zilnic pentru vizitatori va fi organizată o tombolă cu premii. Târgul va fi deschis între orele 10.00 și 18.00. Accesul este liber.

Târguri pascale vor fi organizate în sectoarele capitalei începând cu ziua de luni, 22 aprilie.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.