Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 16 septembrie 2019

În Republica Moldova, la fiecare oră, un om face accident vascular cerebral, iar în fiecare o oră și jumătate, o persoană se stinge din viață în urma unui accident vascular cerebral. Specialiștii afirmă că circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite. Subiectul este discutat zilele acestea la Chișinău în cadrul unui eveniment organizat de către Asociația de Stroke din Moldova cu participarea experților naționali și internaționali. „Sunt mai multe explicații, în primul rând că populația îmbătrânește, însă are loc un proces de cumulare a factorilor de risc. Accidentul vascular este rezultatul a ceva: uzare, îmbătrânire și, iată, vorbim despre o îmbolnăvire a societății”, explică președintele Asociației, academicianul și profesorul universitar Stanislav Groppa.

În regiunea Tumen, Federația Rusă, au rămas foarte mulți români basarabeni ai căror predecesori au fost deportați în anul 1949. Aceștia reprezintă a 14-a naționalitate a regiunii, adică aproximativ 16 000 de persoane. „În cadrul  celei de a VI-a ediții a proiectului „Expedițiilor Memoriei”, am investigat situația moldovenilor din regiunea Tumeni. Este o comunitate care s-a consolidat în urma șantierelor comsomoliste apărute în zonă. Am încercat să aflăm despre modul lor de viață, despre legăturile pe care le au cu Republica Moldova, limba pe care o vorbesc, dacă respectă tradițiile”, a spus istoricul Octavian Țîcu. La data de 29 noiembrie, în cinematograful Odeon va fi prezentat filmul „Tumeni”, făcut în urma recentei investigații.

Parlamentul a votat pe 16 septembrie, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Procuratură. Partidul Democrat și Partidul Șor nu au susținut acest proiect de lege. Deputatul democrat Vladimir Cebotari a anunțat că va contesta acest proiect de lege la Curtea Constituțională. Potrivit ministrei justiției, Olesea Stamate, este nevoie de urgentarea adoptării acestui proiect pentru „a reseta Procuratura și pentru a fi siguri că în fruntea acestei instituții e un procuror integru și profesionist”. CSP a anunțat săptămâna trecută că la concursul pentru funcția de procuror general și-au prezentat dosarele șapte candidați. Acest concurs va fi declarat nul în momentul în care Parlamentul va adopta prezentul proiect de lege în lectura a doua.

Deputații au votat ridicarea imunității deputatelor Partidului Politic Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, la cererea procurorul general interimar, Dumitru Robu. Potrivit procurorului, există probe concludente privind implicarea deputatelor în frauda bancară. Potrivit procurorului, Marina Tauber și Reghina Apostolova, începând cu 17 august 2012, au participat activ la devalizarea sistemului bancar, acordând ajutor în preluarea unui bănci de grupul lui Ilan Șor. Într-un briefing de presă, Denis Ulanov, deputat în Fracțiunea Partidului Șor, a spus că deputații din partid nu se tem, nu se consideră vinovați și nu intenționează să se ascundă. Tot el a anunțat că fracțiunea părăsește ședința Parlamentului „în semn de protest”.

Din partea PSRM au fost desemnați 729 de candidați la funcția de primari, 1108 candidați la consilieri raionali și peste 9000 de candidați la consilierii locali. Prezent la evenimentul care s-a desfășurat duminică, în Palatul Național din capitală, președintele Igor Dodon, a remarcat că „oamenii din țară doresc schimbări la nivel local, doresc gospodari adevărați în fiecare sat, oameni care sunt adevărați profesioniști și patrioți ai țării. Și toate aceste așteptări sunt îndreptate, în primul rând, către echipa Partidului Socialiștilor – cea mai puternică echipă pro-prezidențială”, a declarant președintele.

Blocul ACUM, constituit din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, și-a prezentat candidații la funcția de primar pentru cinci suburbii ale municipiului Chișinău. Într-o postare pe pagina de Facebook a PAS se menționează că este vorba despre localitățile Budești, Condrița, Cruzești, Vadul lui Vodă și Ghidighici.

Statele Unite sprijină reformatorii reali ai justiției, cei care sunt gata să lase deoparte diferențele mărunte și să se apuce de treabă. Declarația aparține ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan și a fost făcută pe 16 septembrie la întâlnirea cu studenții Facultății de Drept ai Universității de Stat din Moldova. Dereck J. Hogan s-a arătat convins că agenda de reforme a premierului Maia Sandu poate combate corupția și poate spori creșterea economică. „Acestea nu se pot întâmpla peste noapte sau în lipsa unui amplu sprijin politic, public și internațional. Comunitatea internațională este pregătită să contribuie pentru a asigura succesul acestor inițiatice. SUA își sporesc asistența pentru sistemul judiciar din Republica Moldova”, a spus diplomatul american, care a mai precizat că așteptările de la coaliția de guvernare sunt foarte înalte.

Ana Groza, director executiv al Asociației Investitorilor Străini, a spus  în cadrul Forumului Presei Economicecă oamenii de afaceri așteaptă din partea Guvernului reforme reale, cu rezultate palpabile, iar reforma justiției este cea mai așteptată. Membrii Asociației au venit cu propunerea către Guvern de creare a unei comisii speciale a partenerilor de dezvoltare, care vor iniția procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor. „Propunem ca evaluarea să fie făcută anual și nu o dată la trei ani. Și obligatoriu cu evaluarea și analiza veniturilor atât a judecătorilor și procurorilor, dar și a rudelor până la gradul III”, a spus Ana Groza. Prezent la eveniment, ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a spus vede potențial de dezvoltare în IT, energia regenerabilă, nanotehnologii, agricultură. Dar, pentru aceasta, spune ministrul, e nevoie de deconspirarea schemelor cu sute de milioane de lei luați din buzunarele cetățenilor.

Un tânăr de 18 ani din orașul Strășeni a murit după ce mașina pe care o conducea cu viteză excesivă s-a răsturnat în apropierea lacului Ghidighici. În urma impactului, șoferul de 18 ani a decedat pe loc, iar pasagerii, doi tineri, de 15 și, respectiv, 18 ani, s-au ales cu leziuni corporale neînsemnate”, a spus Silvia Vetcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Strășeni.

A
mănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.