În contextul în care membrul CEC Iurie Ciocan a criticat cel mai recent raport al Promo-LEX, numindu-l „o interferență în procesul electoral și influențare nepotrivită a alegătorilor”, expertul WatchDog Valeriu Pașa a declarat că dacă nu ar exista asemenea rapoarte, ar crește foarte mult setea celor care dețin puterea și resurse nelimitate să fraudeze alegerile prin diferite metode. De această părere este.
Axat pe același subiect, jurnalistul Arcadie Gherasim consideră că într-o țară care se crede fidelă valorilor democratice, nici pe departe n-ar trebui să existe astfel de reacții ca a membrului CEC Iurie Ciocan. În opinia lui, Asociația Promo-LEX face munca multor instituții de stat care nu-și fac datoria și nu se autosesizează. Jurnalistul mai spune că CEC ar trebui să fie deranjat de faptul că unii concurenți electorali încalcă legea și dacă acest lucru este constatat, ar trebui să ia atitudine și să solicite verificarea acestor încălcări. „Domnul Ciocan consideră că astfel de monitorizări nu ar trebui să aibă loc. Atunci, de ce nu propune și lichidarea presei independente care informează cetățenii despre astfel de monitorizări?”.
Una dintre sarcinile sistemului electoral mixt a fost de a dispersa electoratul protestatar. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski. „Dacă noi în această campanie electorală am vorbi despre planuri de dezvoltare a țării, despre ideologie, despre scopuri și sarcini comune pentru societate și pentru țară, atunci în cazul unei asemenea agende partidul de la guvernare ar fi pierdut. De aceea, a fost necesar să fie împărțit electoratul protestatar și în locul unei singure campanii naționale clare pentru toți, a fost necesar să fie create 52 de campanii plus referendumul”, a spus Vlad Kulminski.
Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, va candida în circumscripția uninominală nr. 32 Chișinău. cuprinde secțiile de votare cu numerele 285-288 din comuna Bubuieci; nr. 289 și 290 din Budești; nr. 291-294 din Ciorescu; nr. 308 și 309 din Colonița; nr. 310 din Condrița; nr. 259-261 din Cricova, nr. 295 din Cruzești; nr. 311 și 312 din Ghidighici; nr. 296-298 din Grătiești; nr. 299-302 din Stăuceni; nr. 303 din Tohatin; nr. 274-277 din vadul lui Vodă și nr. 278 din Vatra.
Conform paginii Comisiei Electorale Centrale, până în prezent în această circumscripție au fost înregistrați doi candidați: primarul comunei Budești, Nina Costiuc, de la Partidul Democrat, dar și Svetlana Popa, de la Partidul Socialiștilor.
Alegătorii fără domiciliu sau reședință înregistrată vor putea vota la alegerile parlamentare din 24 februarie pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ la orice secție de votare, unde vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare. Aceștia vor completa și semna o declarație pe proprie răspundere privind abținerea de la votarea multiplă. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală în ședința din 15 ianuarie.
În anul 2019, salariul mediu pe economie va constitui 6 975 lei, cu o creștere nominală de 9% fața de anul 2018 și o creștere reală de 3,9%, conform ultimei prognoze, realizate în septembrie 2018.
Într-un răspuns pentru IPN, Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că această prognoză a fost elaborată înainte de a fi implementată reforma fiscală și înainte de a fi intrat în vigoare noul sistem de salarizare în sectorul bugetar. În prezent, Ministerul Economiei este în proces de revizuire a prognozei indicatorilor macroeconomici, inclusiv a salariului mediu pe economie.
Echipele mobile de specialiști din cadrul campaniei naționale „Un doctor pentru tine”, printre care endocrinologi, oftalmologi, otorinolaringologi, neurologi și cardiologi, și-au început activitatea în localitățile din țară. Aceștia acordă consultații medicale gratuite tuturor persoanelor care doresc să își verifice starea de sănătate. Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată în luna august 2018, pentru a spori accesul populației din zonele rurale la servicii specializate. În cinci luni de derulare a campaniei, circa 38 700 de persoane au beneficiat de consultații medicale gratuite.
Poeți, scriitori, compozitori, dar și politicieni au venit marți, 15 ianuarie, să depună flori la bustul lui Mihai Eminescu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. „Ne adunăm de fiecare dată ca la un ritual simbolic, aici, în preajma lui Eminescu, pentru a sărbători de fapt învierea și reînvierea lui Eminescu în limba română și întru limba română. Iată că Eminescu, și la cei 169 de ani de la naștere, rămâne contemporanul nostru”, a notat Arcadie Suceaveanu, președintele Uniunii scriitorilor.
Cele mai reprezentative creații în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei în anul 2018 au fost premiate în cadrul unei gale organizate cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, la Palatul Republicii.
Amănunte pe IPN!