Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 15 august 2019

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat ridicarea imunităţii deputatului Ilan Şor. Despre aceasta preşedinta Parlamentului, Zinaia Greceanîi, a menţionat că ridicarea imunităţii este solicitată în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată a fostului primar de Orhei. Deputatul Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, iniţial procurorul general ar trebui să dea citire demersului în plenul Parlamentului.

Oamenii legii au descins la Aeroportul Internațional Chișinău și la sediul „Avia Invest”, companie care administrează aeroportul. Operațiunea a avut loc în cadrul a trei cauze penale cu privire la neglijența în serviciu, abuzul de serviciu și trecerea ilegală a frontierei de stat. Urmare a perchezițiilor, au fost ridicate materiale care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

„Vom depune mai multe plângeri și sesizări la Procuratura Generală atât pe fapte probate de uzurpare a puterii în stat de către actualul regim de guvernare, inclusiv în perioada 8-15 iunie, cât și în ceea ce privește mai multe ilegalități comise, abuz și exces de putere”, a declarat Pavel Filip. Fostul premier a precizat că nu va pune presiune pe procuratură pentru a da o anumită soluție și că așteaptă obiectivitate și profesionalism. Pavel Filip a conchis că dosarul politic legat de uzurparea puterii în stat nu este altceva decât „o deturnare de la principiile democratice a alegerilor locale”. „Acest dosar făcut la comanda publică a unor politicieni este un act foarte clar de uzurpare a puterii în stat. Nu credem în acest dosar, nici măcar autorii lui, dar sunt disperați să se răzbune”, a precizat democratul.

Liuba Șova și Nicolae Roșca sunt judecători la Curtea Constituțională din partea Guvernului. „Dacă e să ne referim la punctaj, ceilalți doi candidați selectați de comisie, Vladimir Grosu și Eduard Serbenco au a obținut unul mai mare decât Nicolae Roșca. Dar ideea noastră este, nu numai la Curtea Constituțională, dar și în alte instituții, să promovăm oameni noi. Cred că acest lucru este corect”, a declarat premierul Maia Sandu.

Parlamentul a aprobat astăzi, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent. Printre rectificări se numără şi o diminuare cu 22,7 milioane de lei a cheltuielilor pentru Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, inclusiv 11,7 milioane de lei prevăzuți pentru înființarea ambasadelor în Ghana, Argentina și India. Totodată, se estimează majorări la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, majorări pe partea granturilor externe pentru susținerea bugetului, impozitul pe venitul persoanelor fizice, dividende și alte majorări.

Facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc au fost anulate. „Grație acestor stimulente fiscale, care au apărut gradual, an după an, industria jocurilor de noroc a reacționat previzibil, dezvoltându-se și devenind tot mai profitabilă, ulterior fiind declarată monopol de stat. Prin stimulentele existente, statul Republica Moldova, în esență, promovează jocurile de noroc, lucru nu neapărat onorabil și nu neapărat cel mai sustenabil model economic, care mai comportă și un risc pronunțat de corupție și spălare a banilor”, se menționează în nota informativă a proiectului. Potrivit autorilor, există multiple studii despre efectul vicios pe care îl au jocurile de noroc asupra cetăţenilor, familiilor şi asupra întregii societăţi.

Parlamentul a votat în lectura finală legea de anulare a sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate sau livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. La fel, vor putea vota cu pașapoarte expirate. Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarații de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau a ocupa funcții publice. În ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se va admite niciun fel de agitație electoral, etc., etc.

Î
n cadrul unei întrevederi cu congresmenul american Mike Quigley, șefa cabinetului de miniștri a declarat că executivul luptă împotriva corupției și caută soluții pentru a recupera banii furați din sistemul bancar. Totodată, Maia Sandu a accentuat necesitatea gestionării corecte a resurselor statului. Maia Sandu a mulțumit partenerilor americani pentru susținerea oferită pentru fortificarea securității, suveranității și integrității Republicii Moldova, dar și pentru contribuția SUA în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. La rândul său, oficialul american a reiterat disponibilitatea Statelor Unite de a oferi în continuare sprijin Republicii Moldova. Mike Quigley a accentuat necesitatea asigurării transparenței în procesele decizionale ale statului, dar și combaterii corupției în țara noastră.

La ședința Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană, șefa executivului a solicitat autorităților responsabile implicare activă și intensă în vederea îndeplinirii unor acțiuni suplimentare pentru ca Republica Moldova să beneficieze de resurse financiare. Natalia Gavrilița, ministra finanțelor, a menționat că asistența macrofinanciară include 28 de condiționalități, incluzând asigurarea standardelor democratice în țară, desfășurarea alegerilor locale libere, transparente, demonopolizarea pieței media, respectarea drepturilor omului și statului de drept. De asemenea, este vorba și despre investigarea fraudei bancare, deconspirarea schemelor de corupție, depolitizarea justiției, dar și reglementarea pachetului fiscal.

„Noi am văzut în acest nou Guvern voință politică puternică de a aduce rezultate, care vor fi simțite de către oameni, de către cetățeni că viața lor se va îmbunătăți. Și aceasta coincide în mare măsură cu interesele noastre, cu obiectivele pe care le avem ca plan comun între UE și Republica Moldova”, a declarat diplomatul european. Are loc schimbarea modului de funcționare a instituțiilor statului în ceea ce ține de respectarea statului de drept, servind intereselor cetățeanului. În primul rând este vorba despre reforme importante, cum ar fi reforma justiției. Este adevărat faptul că domeniul justiției în Republica Moldova are probleme foarte mari și acest lucru s-a văzut în trecut. De asemenea, acest fapt a fost criticat de către instituții internaționale din domeniul justiției. În opinia sa, schimbarea trebuie să fie semnificativă și reforma trebuie să fie una destul de radicală. Oficialul a mai spus că cetățenii își doresc să aibă drepturi egale, precum și să aibă parte de o justiție corectă și echitabilă.

Ploile cu grindină din lunile mai și iunie au compromis calitatea merelor. La export anul acesta va merge o cantitate mai mică. Solicitat de IPN, Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct, a spus că, deși cantitativ recolta este mai mare ca anul trecut, circa 670 de mii de tone, din punct de vedere calitativ există diferență în defavoarea anului curent.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.