Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 12 februarie 2019

Parteneriatul Estic (PE) rămâne singura abordare coerentă a întregii UE față de vecinii săi din est. Într-o declarație comună a miniștrilor afacerilor externe ai Suediei, Poloniei și Republicii Cehe, în contextul aniversării a zecea de la lansarea PE se spune că anul 2019 are o importanță deosebită pentru relațiile dintre UE și vecinii estici: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.  „Astăzi putem spune cu toată convingerea că acest parteneriat unic s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes inițiative ale UE în domeniul politicii externe. Are o bază stabilă în valorile comune, drepturile omului, statul de drept, democrație și buna guvernare”, se spune în declarație.

Ediția de anul acesta a expoziției Fabricat în Moldova, desfășurată în perioada 30 ianuarie-3 februarie, a înregistrat un număr record de vizitatori – peste 53 de mii, în comparație cu edițiile precedente când numărul nu depășea 50 de mii. La expoziție au participat 450 de companii din 19 raioane și două regiuni, delegații din România, Franța, Letonia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Pakistan, Kârgâzstan, China, Italia.

Peste o mie de familii și peste trei sute de tineri necăsătoriți și-au procurat locuință în cadrul programului guvernamental Prima Casă. Premierul Pavel Filip a menționat că programul a depășit așteptările Guvernului.

Președintele Partidul Comuniștilor, Vladimir Voronin, dă asigurări că echipa cu care participă la alegerile parlamentare este capabilă să redreseze situația, potrivit lui – degradantă, care s-a creat în ultimii zece ani în Republica Moldova. El a criticat starea de lucruri din țară: „nivelul înalt al corupției și migrația populației apte de muncă”. Potrivit liderului comunist, societatea este dezbinată și se observă semnele unei dictaturi politice. Vladimir Voronin a declarat că eforturile echipei sale vor fi îndreptate spre „eliberarea Moldovei și a instituțiilor de stat de uzurpatori, lupta cu corupții, salvarea businessului de presiunile funcționarilor de stat, crearea noilor locuri de muncă, iar la nivel de politică externă – restabilirea relațiilor bune cu toate statele”.

Angajamentele ACUM în ceea ce privește sistemul educațional: Educatorii, învățătorii și profesorii universitari vor avea salarii care să le permită să-și folosească timpul pentru a se autoperfecționa și pentru a învăța copiii carte. Iar fondurile alocate instituțiilor de învățământ vor crește în funcție de necesități, nu de preferințe personale sau loialități politice. ACUM pledează pentru facilitarea deschiderii grădinițelor private, pentru a combate supraaglomerarea în grădinițele publice, fapt care va duce la eliminarea plăților informale. De asemenea, susține majorarea numărului de locuri de creșă pentru copiii de până la trei ani. Concurentul electoral promite continuarea eforturilor de asigurare a unei educații incluzive, cu accent pe sprijinirea adecvată a copiilor cu cerințe educaționale speciale, astfel încât toți copiii să aibă șanse egale la un viitor mai bun.

Procuratura Generală va examina ultimele declarații expuse în spațiul public despre implicarea unor forțe pentru a tergiversa procesul de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostatici în Afganistan, anunță instituția într-un comunicat de presă. Procuratura Generală precizează că, împreună cu alte autorități, de mai mult timp întreprinde acțiuni pentru eliberarea celor doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan. Procuratura mai menționează că a constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de „aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente și tergiversau procesul de eliberare a victimelor”. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obține alte avantaje.

Președintele țării, Igor Dodon, îndeamnă concurenții electorali care s-au arătat iritați de noutatea potrivit căreia cei doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, au fost eliberați, să se bucure de acest eveniment și să facă abstracție de speculațiile și luptele politice.

Potrivit vicepreședintelui PDM Vladimir Cebotari, sectoarele de drum care s-au deteriorat pe parcursul iernii din cele construite în cadrul programul „Drumuri bune”, desfășurat de autorități pe parcursul anului trecut, vor fi reparate de companiile care s-au ocupat de construcția lor. Despre discuțiile aprinse în societate legate de majorarea salariilor, Vladimir Cebotari spune că una dintre cauzele reducerii salariilor, în unele cazuri, ține de faptul că autorități publice locale au anulat adaosurile pe care le ofereau până acum. „A doua cauză – se boicotează. Există instituții în care șefii acestora simpatizează anumite partide. În unele cazuri a fost întârziat salariul cu câteva zile din cauză că n-ar exista resurse”.Îîn alte cazuri au fost admise greșeli de către contabili, iar unele categorii de salariați pur și simplu nu au fost beneficiarii acestui proiect, a menționat vicepreședintele PDM.

 „Partidul Democrat are nevoie de simularea demonstrării faptului că în țară are loc campania electorală și că suntem înainte de alegeri. Ca în orice campanie electorală, cineva trebuie să se poziționeze în raport cu alți concurenți”, a afirmat Ștefan Gligor la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8. Pe de altă parte, spune expertul, nimic nu-i mobilizează pe membrii și simpatizanții unei formațiuni mai mult decât riscul ca aceasta să fie retrasă din campanie sau loviturile asupra ei.

Ilan Șor califică protestul PSRM în fața CEC drept presiune ilegală asupra unei instituții de stat. (Socialiștii au acuzat CEC ca execută decizii la comanda Partidului Democrat, membrii căruia, de fapt, ar utiliza pe larg resursele administrative, referindu-se în mod special la Andrian Candu, președintele Parlamentului și la prim-ministrul Pavel Filip, cerând, în context, excluderea lor din cursa electorală). Liderul Partidului Politic „Șor ”a menționat că Partidul Socialiștilor, al cărui singur program electoral este susținerea președintelui.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale informează despre retragerea de pe piața Republicii Moldova a loturilor de Eurespal, în varianță sirop și comprimate pentru tuse. Decizia se bazează pe rezultatele unor studii preclinice, care au scos la iveală că substanța din acest medicament poate provoca tulburări de ritm cardiac.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.