Principalul pericol de rabie pentru om vine de la vulpi

Din 2003 până în 2016, s-a înregistrat un singur caz de rabie la om pe teritoriul Republicii Moldova. Dar rabia continuă să fie răspândită printre vulpi, dihori, bursuci și alte animale. Câinii și pisicile fără de stăpân, numărul cărora este mereu în creştere, de asemenea prezintă pericol de răspândire a bolii. Principala sursă de infecţie pentru om rămân însă vulpile, care pătrund în localităţi și atacă oi, capre și vite, transformându-le în sursă de infecție pentru oameni.

În ultimii cinci ani, rabia a fost depistată în medie la 155 de animale anual. În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei, care este marcată pe 28 septembrie, Centrul Național de Sănătate Publică atenționează că rabia este o boală virală, care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite la animale şi la om prin mușcătura unui animal infectat. Rabia ameninţă şi atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu zgârieturi, răni deschise ale pielii.

Pentru a preveni răspândirea rabiei, animalele de companie trebuie vaccinate anual, animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească liber, copiii trebuie învățați să nu atingă niciodată animale necunoscute. În situaţia în care este observat un animal care se comportă neobişnuit, trebuie raportat urgent autorităţilor sanitar-veterinare.

Dacă cineva a fost muşcat, rana trebuie spălată cu apă şi săpun. Persoana va merge de urgenţă la medicul de familie și va fi anunță autoritatea sanitar-veterinară.

Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.