Principalii actori ai procesului electoral s-au reunit la primul forum dedicat alegerilor

Alegerile prezidențiale și referendumul de anul trecut au scos la iveală interferența externă și coruperea alegătorilor. Deși procesele nu sunt noi pentru Republica Moldova și au fost depuse eforturi pentru a asigura transparența acțiunii, scrutinele au demonstrat că asemenea fenomene subversive riscă să denatureze rezultatele alegerilor, punând în pericol una dintre cele mai importante instituții democratice. Pentru a contura soluții ce vor întări încrederea cetățenilor că alegerile viitoare vor fi organizate corespunzător și că votul lor se va transpune într-o decizie care reflectă voința acestora, principalii actori ai procesului democratic s-au reunit la primul Forum Electoral, desfășurat la Chișinău, transmite IPN.

Evenimentul este menit să prezinte bilanțul unui dublu exercițiu electoral din toamnă – alegerile prezidențiale ordinare și referendumul constituțional, și reprezintă „o încercare de a înlătura carențele care au fost depistate, pentru a găsi răspunsuri adecvate de ordin legal-administrativ și de atitudine la noile provocări legate de fenomenele corupției electorale și dezinformării”, a comunicat directul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

„Actualmente sarcina ce ne revine nouă este să contribuim la tranziția de la așa-zisă democrație electorală la una stabilă, rezilientă. Acest obiectiv poate fi atins doar cu eforturile comune, inclusiv a invitațiilor la acest forum”, a adăugat directul executiv ADEPT.

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a menționat că recomandările, constatările și concluziile asociației au fost, practic, întotdeauna pe placul actorilor politici din opoziție și criticate sau mai greu acceptate de guvernare. A fost și invers, spune Manole: „atunci când erau pe placul celor de la guvernare, în mod automat erau criticate de opoziție”. „Aceste realități ne-au permis de fiecare dată să înțelegem cât de importante sunt aceste exerciții democratice, deoarece numai prin discuții contradictorii putem identifica cele mai bune soluții într-o societate bazată pe respect”, a spus directorul executiv al Promo-LEX.

Ion Manole a subliniat că în ultima vreme se observă o divizare accentuată a societății, persistă o luptă tot mai crâncenă între diverse forțe și curente politice, o radicalizare a discursului politic. La fel, se intensifică atacurile la adresa societății civile și la adresa jurnaliștilor, a precizat Manole. În opinia sa, este o tendință extrem de periculoasă, întrucât „un discurs violent, agresiv sau instigator la ură nu are cum să fie constructiv și eficient”.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a reamintit că alegerile sunt o competiție între cei care aspiră la putere, în care participanții vin într-un exercițiu electoral ca să prezinte oferta lor, să convingă electoratul că sunt cei care au soluție pentru problemele pe care le avem.

În același timp, spune Caraman, competitorii sunt cei care adoptă anumite tactici, inclusiv cele de a ataca oponentul. „Toate aceste manifestări într-un proces electoral cred că nu trebuie să eludeze cadrul normativ. Nu trebuie să uităm nici de bunul simț, voi insista asupra acestui aspect, or comportamentul fiecăruia dintre noi într-un proces electoral, în alegeri, determină ceea ce vom culege mâine”, a declarat președintele CEC.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că „procesul electoral, inclusiv funcționarea administrației electorale, implicarea mass-media în campania electorală și finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale reprezintă un domeniu-cheie în capitolele privind statul de drept din procesul de aderare la UE”. Mažeiks a subliniat că legislația și practicile electorale ar trebui aliniate la standardele și practicile UE în domeniul electoral.

Ambasadorul UE a adăugat, de asemenea, că alegerile libere și corecte necesită un mediu în care toate vocile să fie auzite, chiar și cele incomode.

Directorul pentru dezvoltare în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Sunny Ahmed, a subliniat că acest forum oferă o platformă excelentă pentru a face schimb de idei, opinii, pentru a veni cu contribuții relevante la dialogul public privind alegerile și integritatea acestora în Moldova.

Primul Forum Electoral 2025 este organizat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Promo-LEX, sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Printre participanții evenimentului se numără societatea civilă, autorități, partide politice și parteneri internaționali.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.