În suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon din funcție se întrevede un subtext electoral și Partidul Democrat nu face altceva decât să crească valoarea electorală a personajului Igor Dodon. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.
„Știe că el are de gând să candideze, iar prin aceste suspendări succesive nu face decât să-l victimizeze”, a menționat vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Ion Terguță. Politicianul susține că suspendarea președintelui este o procedură extrem de serioasă, chiar dacă este vorba despre cinci minute. Ion Terguță se întreabă ce a făcut șeful statului în aceste cinci minute și dacă a folosit resursele Președinției. „Nu există nicio instituție în țara aceasta care să-l întrebe pe președinte ce a făcut în cele cinci minute”, spune liberal-democratul.
Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, este de părere că președintele Igor Dodon deleagă puterea, la sugestia liderului PDM, lui Andrian Candu. „Pentru că deja a cincea oară nu vedem nicio reacție a Președinției. Președintele este „stins” și „aprins” în situații foarte comode lui. Niște legi puse pe tavă președintelui, ridicate la fileu”, consideră politicianul. Mihai Popșoi se întreabă ce fel de președinte este acesta, dacă permite unui grup îngust de oameni să-l suspende ca pe un „întrerupător”.
Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că președintele Igor Dodon a acceptat din prima zi de mandat colaborarea cu Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui, cetățenii se întreabă pentru ce se cheltuiesc bani din buget pentru întreținerea instituției în condițiile în care viața oamenilor nu s-ar fi schimbat în bine. „În fiecare ieșire publică, el vorbește că nu are atribuții, dar când a candidat la funcția de președinte nu a avut timp să citească Constituția ca să vadă care sunt atribuțiile? N-a știut unde merge?”, se întreabă Alexandru Slusari.
Maxim Lebedinschi, consilierul președintelui Igor Dodon, spune că nu se poate discuta despre înlăturarea fizică a șefului statului de la îndeplinirea atribuțiilor sale. Mai corect ar fi ca Instanța Constituțională să o delegare de competențe de a semna decrete pe cinci legi concrete. „În avizul Curții Constituționale nu se prevede alte competențe. Dacă am presupune că președintele a fost suspendat pe o anumită perioadă de timp, asta ar însemna că cel care exercită interimatul are competența plenară a tuturor împuternicirilor care îi revin președintelui”, a declarat consilierul.
Luni, 10 decembrie, președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție, pentru a cincea oară. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională, ca urmare a unei sesizări înaintate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și deputatul democrat Sergiu Sârbu.