Prin nevalidarea alegerilor, guvernarea și-a lansat propriul ceas cu bombă, opinie

Prin nevalidarea mandatului de primar al municipiului Chișinău, guvernarea și-a instalat propriul ceas cu bombă care neapărat va exploda. Guvernarea trebuie să-și dea seama că țara nu este a celor de la putere, dar a cetățenilor. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Comentatorul politic Victor Ciobanu este de părere că nevalidarea mandatului este ultima linie roșie și cea mai groasă care a fost trecută de actuala guvernare. „Eu cred că prin această mutare guvernarea și-a instalat ceasul cu bombă, ceasul este deja pornit, deja rămâne să vedem ce se va întâmpla. Este un lucru absolut cert că ea va cădea, deja este clar că nu va fi tolerată”, consideră analistul.

Jurnalistul Igor Volnițchi consideră că Republica Moldova nu este a guvernării, ci a oamenilor și atunci când ia decizii cu caracter pronunțat antidemocratic, guvernarea trebuie să-și dea seama că au de suferit cetățenii. „Acum avem o situație foarte prognozabilă și să vedem dacă cei de la guvernare au puterea să încerce cel puțin să lase deoparte această mândrie, care chiar nu-și are loc în această ecuație politică și să depună un minim efort pentru ca lucrurile să revină la normalitate”, a spus Igor Volnițchi referindu-se inclusiv la posibila suspendare a ajutorului macrofinanciar din partea UE pentru Republica Moldova. Revenirea la normal, în opinia lui, se poate produce dacă guvernarea va găsi o modalitate de a valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că nu crede că guvernarea nu înțelegea consecințele nevalidării alegerilor locale. „Dacă guvernarea, știind despre consecințe, totuși a decis să facă acest pas, pentru mine vorbește despre disperare. Calculul guvernării a fost că permiterea lui Năstase să rămână în funcție înseamnă costuri mai mari decât să întreprindă acest pas peste linia roșie, care nu se înscrie în nicio regulă și pentru care știe că va fi criticată”, a declarat Vlad Kulminski.

Expertul WatchDog.md Valeriu Pașa este de părere că finanțarea UE pentru Republica Moldova este suspendată de mai bine de un an. Finanțarea a fost suspendată odată cu inițierea votului mixt și a fost un semnal diplomatic. În opinia lui, de această dată oficialii europeni au transmis un mesaj prin care spun, indirect, că nu cred în independența justiției din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.